50 knjig, ki so nas napisale: Povest o dobrih ljudeh

Luka Novak in Vlado Kreslin Foto Zala Opara.

Luka Novak in Vlado Kreslin Foto Zala Opara.

Vlado Kreslin in Luka Novak. Foto: Zala Opara

V času ponovnega poučevanje na daljavo so za učitelje koristen pripomoček oddaje 50 knjig, ki so nas napisale, ki so na sporedu ob sredah ob ob 17.55 na TVS1.

Gre za kratke, osemminutne oddaje. Že predvajane najdete v arhivu rtvslo.

V sredo, 18. novembra bo na sporedu Povest o dobrih ljudeh pisatelja Miška Kranjca. Ni primerna le za pouk slovenščine, ampak tudi geografije, saj je govora o Prekmurju.

Miško Kranjec: Povest o dobrih ljudeh

Dušana Šarotarja smo vprašali, ali živijo na prekmurski strani reke Mure dobri ljudje. V čem je dobrota, ki jo je imel Kranjec v mislih? Vprašali smo ga tudi, ali bi lahko to povest, ki se je vztrajno prijemlje oznaka socialnega realizma, morda raje označili kot prekmurski magični realizem.

Podoba in poetika Prekmurja pa se pogosto upovedujeta s stereotipi: v deželi dobrih ljudi onkraj Mure na dimnikih gnezdijo štorklje, v deželi gostoljubja, gibanice in bučnega olja čez ravnico odmeva Kreslinova pesem.

V idiličnem okolju ob leseni hiši ob Muri smo se z Vladom Kreslinom zapletli v pogovor o tem, kako v Povesti Katičina pesem zmeraj znova preseka profanost vsakdanjega življenja.

V prihodnjih tednih sledijo:

25. 11. FRANCE PREŠEREN: POEZIJE

2. 12. DOMINIK SMOLE: ANTIGONA

9. 12. JANEZ EVANGELIST KREK: SOCIALIZEM

16. 12. VALENTIN VODNIK: PESME ZA POKUŠINO

30. 12. BORIS PAHOR: MESTO V ZALIVU

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja