PhotoFiltre

PhotoFiltre je program za obdelavo slik. Program je zasnovan kot ostala Windows okolja in je preprost za uporabo.

S pomočjo programa lahko obračate ali zrcalite slike (fotografije ali skenirane slike), jih pomanjšujete ali povečujete, igrate se lahko z barvnimi variacijami in prelivi, sliko lahko postarate ali posivite, pri jpg formatu lahko določite stopnjo kontrasta. Spreminjate lahko svetlobo, kontrast, nasičenost barv… dodajate različne efekte, okvirje, na sliko lahko tudi pišete …

Program je zanimiv tako za otroke kot odrasle.

Učenci bodo lahko z njegovo pomočjo urejali svoje lastne fotografije, skenirane slike …, se pozabavali s spreminjanjem obstoječega stanja. Pri tem jim pomagajo za to pripravljeni gumbi v orodni vrstici, na katere klikajo in opazujejo nastale spremembe. Meja je njihova domišljija.

Učitelji bomo v PhotoFiltru našli spretnega pomočnika pri pripravi lastnega e-gradiva. S pomočjo programa bomo primerno obdelali skenirano stran iz učbenika ali delovnega zvezka in izrezane dele slik uporabili v e-prosojnico ali na i-tabli. Najmlajši in malo starejši nam bodo hvaležni za estetsko in dovršeno pripravljeno e-gradivo po njihovi meri. S podporo učbenika in delovnega zvezka bodo snov lažje in hitreje razumeli.

Osnovni koncepti rabe
NAMEŠČANJE PROGRAMA
Najprej si shranite na računalnik angleško verzijo programa. Program nato zaženite, namestite.
Na isti spletni strani je tudi datoteka za slovenski prevod. Datoteko si shranite v isto mapo, kamor ste namestili program (običajno je to: disk C/Program Files/PhotoFiltre). V tej mapi nato izbrišite datoteko s končnico .PLG (translationEN.plg), da boste v programu uporabljali slovenščino.

OSNOVNA ORODJA
640px-PhotoFiltre_izgled

Program je zastonj in ga je možno dobiti na naslednji povezavi z dodatkom za slovenski prevod:

Primeri dobre rabe:

Na uradni strani najdete:

Nekaj koristnih povezav:

Vaje v slovenskem jeziku: