Alternative orodju Xmind

V zadnjem času smo opazili, da uporabniki portala SIO pridno podajate povratne informacije na naše prispevke – v tem primeru na prispevek o orodju XMind za izdelavo miselnih vzorcev. Predvsem smo opazili, da ste nad orodjem precej navdušeni, vas pa ima kar nekaj zadržke zaradi plačljivosti orodja oziroma omejenosti funkcionalnosti.

Za ta namen smo pripravili prispevek z nekaj odprtokodnimi* zastonjskimi stranmi oziroma programi, ki ponujajo ekvivalentne rešitve ali funkcionalnosti kot orodje XMind.

TreeSheets

Odprtokodni program za organiziranje podatkov. Na voljo je kot samostojen program in ne kot spletna stran, kar pomeni, da ga je potrebno prenesti in namestiti na računalnik. Je odlično orodje za tabele, koledarje, vodenje projektov, vihranje možgan, organiziranje idej, načrtovanje, predstavitve, itd. Na voljo imajo tudi vodič, ki vas vodi ob začetku uporabe tega orodja.

Prilagamo še nekaj posnetkov zaslona

Povezava: https://strlen.com/treesheets/

Freeplane

Freeplane je prav tako odprtokoden samostojen program, ki ga je potrebno prenesti in namestiti na računalnik. Kot prejšnje orodje je tudi to zastonjsko, na voljo na odprtokodni spletni strani za širjenje programskih orodij Sourceforge.

Na njihovi spletni strani je na voljo tudi podstran z navodili, kako začeti, kakšni so prvi koraki ter kako se lotimo izdelave našega prvega miselnega vzorca v tem orodju.

Poleg tega Freeplane podpira tudi urejanje in oblikovanje s pomočjo HTML označevalnega jezika in CSS programskega jezika. Omogoča tudi vnose v okolju (La)Tex, kar izjemno poenostavi delo za matematike, fizike, računalničarje in druge. Omogoča tudi preverjanje črkovanja, vendar pa morate za to funkcionalnost posebej prenesti slovar za preverjanje črkovanja za izbrani jezik.

Prilagamo še nekaj posnetkov programa

Povezava: https://docs.freeplane.org/home.html

Penpot

Penpot je odprtokodno orodje, namenjeno oblikovanju in prototipiranju, ki je neodvisno od operacijskega sistema vašega računalnika. Posledično je omogočeno sodelovanje ljudi na različnih platformah, hkrati pa je Penpot na voljo na spletu in ni potrebno prenašanje in nameščanje na računalnik.

Za razliko od prejšnjih orodij pa je pri tem orodju vseeno potrebna registracija in prijava z uporabniškim računom.

Prilagamo še video predstavitev iz njihove spletne strani

Povezava: https://penpot.app/

Diagrams.net

Diagram.net je prav tako orodje, podobno orodju XMind. Je odprtokodno in zastonjsko spletno orodje za katerega ni potrebna registracija in prijava ali prenos in namestitev na računalnik. Z delom lahko pričnete takoj!

Omogoča ustvarjanje miselnih vzorcev, tabel, preglednic hkrati pa tudi omogoča shematično izdelavo podatkovne baze.

Prilagamo še nekaj primerov diagramov

Povezava: https://www.diagrams.net/

Viri vseh slik so pripadajoče strani posameznih orodij.

One thought on “Alternative orodju Xmind

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja