Brezplačni video urejevalniki

Učenci in učitelji tekom svojega dela velikokrat posnamemo kakšne fotografije in video posnetke. Fotografije nato kot del člankov romajo na spletne strani ali druga socialna omrežja, nemalokrat pa se zgodi, da t.i. surovi video posnetki ostanejo na mobilnih telefonih ali drugih prenosnih medijih. Da lahko iz omenjenih posnetkov ustvarimo odlične video prispevke že veste (npr. portal video.arnes.si), verjetno pa je vsem znano, da za izdelavo končnega izdelka potrebujemo primerno programsko opremo.

V ta namen so v prispevku predstavljeni trije urejevalniki video posnetkov, ki smo jih tekom učnega procesa z učenci uporabili za ustvarjajnje video vsebin. Osredotočenost je bila izključno na brezplačnih in/ali odprtokodnih programih, ki jih lahko vsak uporabnik brez plačila uporablja na svojem računalniku. Opisane aplikacije smo z učenci uporabili na naši šoli, tako da ocena oz. opis temelji na uporabniški izkušnji učencev in pedagoških delavcev.

Movavi Video Editor

Program Movavi VideoEditor je zelo enostaven program za uporabo, saj vključuje osnovne funkcije video urejevalnikov kot so prehodi, efekti, dodajanje zvočnih vsebin, njegov osnovni vmesnik pa je precej podoben nekaterim programov, ki so del operacijskega sistema  Windows. Uporabnik lahko zelo hitro usvoji osnovni delovni proces urejajanja videa. Uporabniški vmesnik je zelo pregleden in jasen, program pa lahko 7 dni uporabljamo v neomejenem načinu, nato pa so funkcije nekoliko omejene (seveda lahko kupimo licenco), ampak še zmeraj jih na voljo dovolj, da ustvarimo zanimive in privlačne izdelke.

Povezava do spletne strani aplikacije

Shotcut

Program Shotcut je brezplačen odrtokodni program za urejanje video posnetkov. V primerjavi z Movavi Video Editor-jem je z uporabniškega vidika že nekoliko bolj zahteven, saj omogoča več naprednih funkcij kot jih ponuja predhodnik. V njem lahko opravljamo specifične nastavitve zvočnih posnetkov, prav tako pa lahko izvajamo t.i. “color grading” oz. barvno korekcijo posameznih video segmentov.  Seveda govorimo o naprednih funkcijah, katerim se lahko brez posledic izognemo in tako pri svojem delu z Shotcutom uporabimo le osnovne možnosti. Za nekoliko bolj vešče uporabnike, predvsem tiste, ki jih postprodukcija zanima nekoliko bolj, pa je omenjeni program zelo dobra izbira za usvajanje bolj naprednih funkcij urejanja videov.

Povezava do spletne strani aplikacije

DaVinci Resolve

DaVinci Resolve je eden izmed zlatih standardov v filmskem svetu. Program uporabljajo profesionalni delavci v filmski industriji, saj ima praktično neomejene možnosti urejanja. Posebej “močan” je v barvni korekciji, ko je treba našemu izdelku dati “dušo” oz. prikazati različna razpoloženja. Seveda je za omenjen rezultat potrebnega kar nekaj predznanja, za začetno delo pa bo popolnoma dovolj, če se spoznamo z osnovnim vmesnikom. Urejanje oz. rezanje video vsebin je enostavno, prav tako dodajanje zvočnih posnetkov. Če pa želimo ustvariti bolj napredne končne izdelke, z veliko posebnimi efekti, pa nam omenjeni program to brez težav omogoča. Čeprav DaVinci Resolve uporabljajo predvsem profesionalci, je primeren tudi za povprečnega uporabnika. Vmesnik za osnovno urejanje je zelo pregleden in enostaven. Čeprav program spada med profesionalne, lahko s spletne strani proizvajalca prenesemo brezplačno različico, ki nam omogoča praktično vse kar za urejanje vsebin potrebujemo uporabniki, ki se s tem ne ukvarjamo poklicno.

Povezava do spletne strani aplikacije

Zaključek in ocene

Vsak izmed programov ima svoje specifike oz. prednosti ter slabosti. Medtem, ko je Movavi Video Editor precej enostaven za uporabo ter sistemsko “nepožrešen”, pa ima po drugi strani nekoliko manj funkcij kot pa jih ponujata Shotcut in Resolve. Seveda pa bo pri slednjih dveh potrebno nekoliko več truda in vztrajnosti, da bo delo opravljeno kot smo si  predstavljali in bo končen izdelek pripravljen na objavo. Naše želje, (pred)znanje, v največji meri pa čas, ki smo ga pripravljeni vložiti v spoznavanje posameznega programa je potrebno postaviti na tehtnico, nato pa se odločiti za program, s katerim se bomo lotili dela. Vsekakor pa priporočam, da se preizkusi vsakega izmed njih, da dobimo občutek poteka dela in obnašanja vsakega posameznega programa. Šele nato bo naša oz. vaša izbira prvilna.

20 thoughts on “Brezplačni video urejevalniki

 1. Tamara Slana
  6. 4. 2022 at 18:15

  Moje znanje urejanja video posnetkov še zmeraj stagnira pri Powerpointu. Precej dobro ga obvladam in razumem, zato lahko z njim naredim privlačne izdelke. Vendar v osnovi ni narejen za video predstavitve, zato lahko pretvarjanje daljšega PPT-ja, v katerem je veliko video posnetkov, v končno video datoteko, povzroča kar nekaj nevšečnosti. Vsekakor bom urejanje posnetkov sedaj poskusila v Movavi Video Editorju. Hvala 🙂

 2. Ingrid
  11. 4. 2022 at 21:48

  Članek je obsežen in pregleden. Všeč mi je, da ste se osredotočili na brezplačne programe in popestrili svoj prispevek z videom in slikami. Gre za zelo uporabne programe. Jaz se na to sicer nič ne spoznam, zato bi bilo to zame zelo uporabno. Bom poiizkusila vašeo ponudbo.

 3. 14. 11. 2022 at 21:22

  Tudi sama se ne spoznam na urejanje videov. Bom pregledala ta program in ga poskusila, zdi se uporaben.

 4. Klementina
  15. 11. 2022 at 17:05

  Zalo rada bi se naučila delati lastne posnetke s pomočjo video urejevalnika za svoj razred, ki sem jim razredničarka. Zdaj se mučim v nekih čudnih programih, ki niso za to. Tudi na kakšnem zaključnem roditeljskem sestanku je super pokazati staršem, kaj vse smo počeli tekom leta in je to za njih en lep spomin.

 5. Joži
  16. 11. 2022 at 15:02

  Še danes si bom na telefon naložila Movavi Video Editor, za začetek.

 6. Joži
  16. 11. 2022 at 15:12

  Movavi Video Editor bi lahko uporabila pri gospodinjstvu.
  Učenec bi posnel sošolce, ko pripravljajo jed v različnih fazah:
  1. priprava sestavin in pripomočkov,
  2. postopek toplotne obdelava,
  3. aranžiranje in postrežba.

 7. Blažka
  17. 11. 2022 at 10:21

  Vsekakor se strinjam z avtorjem prispevka, ki navaja, da običajno video vsebine ostanejo pozabljene na mobilnih napravah, pa čeprav, bi lahko iz njih ustvarili prekrasne video prispevke. V ta namen bi učence po zaključenem športnem, naravoslovnem ali kulturnem dnevu, kjer običajno najpogosteje kakšen delček dogajanja tudi posnamemo, usmerila in jim predstavila te urejevalnike video vsebin. Na tak način bi si ustvarili lep spomin, ki bi ga lahko delili na spletni strani šole.

 8. Reneja Sara Centrih
  17. 11. 2022 at 11:50

  Movavi Video Editor deluje enostaven za urejanje videov in pride v poštev tudi za učence. Uporabili bi ga lahko pri krožku novinarstvo, kjer bi posneli neko dogajanje na šoli (prireditev) in ustvarili video prispevek. Uporabi se lahko tudi pri pouku glasbe, kjer bi učenci posneli točke (kako pojejo, igrajo na inštrumente) in pripravili video nastop za vse, ki se nastopa v živo na morejo udeležiti ali pa bi video ohranili kot spomin.

 9. Mateja Potrebuješ Simonič
  19. 11. 2022 at 23:21

  Vse posnetke, ki jih posnamemo tekom šolskega leta bi s to aplikacijo hitro “povezala” v predstavitveni video o celotnem šolskem letu. Zelo dragocen spomin tako za razredničarko kot tudi za učence. Vsekakor si bom naložila aplikacijo in jo preizkusila.

 10. Nina
  20. 11. 2022 at 10:54

  Preogram iMovie.

  Predstavila bom program iMovie, ki ga še ne vidim objavljenega pri didaktičnih pripomočkih.

  Program iMovie je zelo enostaven program za uporabo, saj vključuje osnovne funkcije video urejevalnikov kot so prehodi, efekti, dodajanje zvočnih vsebin, vendar ga podpirada le operacijski sistem IOS.

  Uporabnik lahko od aprila 2022 izbira med tremi oblikama priprave videofilmov, in sicer med Magic Movie, Storyboard in Movie. Pred tem si za montažo in pripravo videofilmov izbiral le med Trailčkom in Movie.

  iMovie omogoča izdelavo:
  a. Magic Movie (po novem, od aprila 2022 ), omogoča, da si sam hitro, z nekaj kliki izdelaš videofilm. Izbereš lahko različne dokumente, glasbo in naslove. Hkrati lahko vstaviš v film posamezne kratke posnetke(vidoclipe).
  b. Tematskih videofilmov (Strorymovie), dolgih do 2- 3 minute, kjer so nastavitve kadrov že prednastavljene. Uporabnik izbere samo še med zvočnim, slikovnim (foto ali video) gradivom, vstavi določeno dolžino kadra, določi prehode, zapiše imena v prdnsatavljene kadre.
  c. Videofilmov, kjer je videofilm poljubno dolg in nima prednastavitev. Paziti moraš le na avtorsko pravo (zvočne, slikovne posnetke), jih zato primerno podnasloviti oz. izbrati/ kupiti.

  Hvala za povratne informacije.
  Želim vam lep dan. Nina

  1. Aljoša
   19. 3. 2023 at 21:29

   Hvala za izčrpno predstavitev. Vsekakor vredno preizkusiti.

 11. Helena
  13. 3. 2023 at 22:09

  Urejevalnik video vsebin uporabljam kar dosti. Pomembno se mi zdi, da z urejanjem izluščič nepomembno, Tako ostane pomembnejše v ospredju in tudi otroci prepoznajo pomembnejšost. Otroci zelo radi opazujejo montaže video in tudi pokomentirajo postopek dela, sodelovanje med njimi.

 12. Erika G. Bizjak
  14. 3. 2023 at 17:13

  Zaenkrat za potrebe pouka uporabljam aplikacijo Videoshop – Video Editor ali pa videoposnetke urejam v Canvi.

 13. Petra Peljhan Zahar
  15. 3. 2023 at 06:19

  Sama uporabljam Microsoftov urejevalnik videoposnetkov, ki ga imam že na računalniku. Je pregleden, praktičen in videoposnetke imam vedno na voljo.
  Lep pozdrav, Petra

 14. Melita Čibej
  17. 3. 2023 at 09:09

  Hvala za predstavitev teh brezplačnih urejevalnikov. Sama nisem poznala nobenega izmed teh treh. Naložila sem si DaVinci Resolve, komaj čakam, da se preizkusim v urejanju. Sama pri pouku uporabljam formativno spremljanje in zelo veliko snemam za namene prikazovanja primerov dobre prakse, videe nato pokažem kolegom, predstavim na kakšni izobraževalni konferenci in seveda tudi staršem na roditeljskih sestanikih (da si lažje predstavljao kako poteka pouk). Uporabila ga bom tudi za urejanje posnetkov, ki jih posnememo skupaj z učenci.

 15. Aljoša
  19. 3. 2023 at 21:28

  Pri pouku fizike je potrebno določene eksperimente pokazati v “slow motion” izvedbi, zato se velikokrat poslužujemo posnetkov. Seveda bodo ti programi dobrodošli, če so brezplačni.

 16. Vojka
  27. 3. 2023 at 18:07

  Hvala za fine namige o brezplačnih aplikacijah za urejanje videev. Sama sem do sedaj uporabljala privzeti urejevalnik na telefonu, kjer so možnosti zelo omejene, a je ravno zato izziv, narediti čim boljši prispevek, toliko večji.
  Filmčke uporabljam kot dokumentacijo različnih dejavnosti, želim pa si tudi opremiti učenke in učence z znanjem o tem. Hip hip hip, strašni trik!

  Lp, Vojka

 17. Jožica
  5. 8. 2023 at 20:11

  Ker želim narediti pouk tudi na predstavitveni ravni bolj zanimiv in bi nekako iz Powerpointa prešla in uporabljala še kakšne druge aplikacije, bom to dobro preučila.

 18. Danica Vergilas
  14. 11. 2023 at 20:21

  Predstavljene aplikacije so vredne, da vsaj eno kmalu preizkusim. Najlepša hvala za izčrpno razlago.

 19. Sabina
  11. 3. 2024 at 19:09

  Preizkusila sem Movavi Video Editor in z njim na neugoden način pridobila nekaj dragih digitalnih izkušenj. Po uvodnem navdušenju zaradi enostavne uporabe se je zataknilo pri tem, ko sem želela film izvoziti. Zastonj bi lahko izvozila le 1 minuto filma, za več je bil neugoden vodni žig na filmu, ki je pokvaril celoten posnetek. Prav tako sem vključila njihovo glasbo, za katero nisem vedela, da jo je potrebno posebej doplačati.
  Zaradi enostavnosti uporabe programa sem tokrat prvič v življenju uporabo aplikacije plačala. Znesek ni bil ravno poceni. Vendar sem kmalu ugotovila, da bi morala še posebej doplačati uporabo njihove glasbe in efektov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja