Derive sinusno nihanje

Derive 6 nam pri risanju funkcij s parametrom omogoča dinamično spreminjanje parametra z uporabo drsnika. Oglejmo si primer sinusoide, kjer z drsnikom spreminjamo frekvenco sinusnega nihanja, kar je snov v 3. letniku SŠ, pri predmetu Matematika. Tema: Graf sinusnega nihanja.

Cilji

  • Učenec z uporabo programa Derive raziskuje pomen frekvence na graf sinusoide, ter posledično globlje, trdneje razume pomen frekvence v sinusnem nihanju

Pripomočki
Računalnik z nameščenim programom Derive 6 ( OS Win Xp)

Opis izvedbe
Ko zaženemo Derive 6 s klikom na ikono za 2D risanje odpremo okno s koordinatnim sistemom.V Author Line vtipkamo funkcijo, kjer nastopi parameter, ter jo s pritiskom na Enter potrdimo. V našem primeru je to sin(a*x), kjer parameter a označuje frekvenco nihanja.Nato izberemo v Menijski vrstici spustni seznam Insert, ter znotraj njega Slide bar. Program nas vpraša kateri parameter naj varira, zapišemo a, določimo korak variranja parametra in zapremo okno. Sedaj kliknemo na ikono za izris 2D grafa in pojavi se graf, ki mu s preprostim premikanjem drsnika spreminjamo frekvenco in s tem obliko.

Derive6

Objavil/-a:

Ključniki:

One thought on “Derive sinusno nihanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja