Dokaz škroba v živilu

Med učno uro kemije smo obravnavali polisaharide, med katere uvrščamo tudi škrob. Želeli smo ločiti med živili, ki vsebujejo škrob in med tistimi, ki ga ne vsebujejo. Opravili smo preprost eksperiment z jodovico.

V prazne petrijevke smo dali različna živila.

Na vsako živilo smo, s pomočjo kapalke, nanesli nekaj kapljic jodovice. Živila, ki vsebujejo škrob, so se na mestih, kjer smo dodali jodovico, obarvala temno modro. Na takšen način smo lahko videli, katera živila vsebujejo škrob.

S preprostimi eksperimenti, ki jih lahko učenci izvajajo sami (pod nadzorom učitelja), lahko pouk kemije zelo popestrimo.

6 thoughts on “Dokaz škroba v živilu

  1. Jasna Lampreht
    3. 1. 2023 at 18:05

    Odlično prikazano, mislim na slikovni material. Tudi sam izvajam ta eksperiment, vendar pri NAR 6 (fotosinteza), včasih pa sem ga tudi pri GOS (ogljikovi hidrati).

  2. Marjana
    10. 1. 2023 at 00:54

    Preprost a zelo nazoren preskus.

  3. Katja
    10. 1. 2023 at 19:27

    Odlično in zanimivo. Učenci so verjetno zelo uživali.

  4. Klavdija
    16. 1. 2023 at 18:38

    Lepo pripravljen slikovni material. Pohvalno.

  5. Irena
    22. 1. 2023 at 14:09

    Zelo lep eksperiment. Zanimiv za učence in poučen. Tudi sama sem ga že pripravila za učence pri gospodinjstvu in kemiji,.

  6. Ksenija
    13. 2. 2023 at 10:55

    Odlično pripravljen eksperiment.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja