E-gradiva za izobraževanje na daljavo

Za kakovostno izvedbo izobraževanja na daljavo so potrebna kakovostna e-gradiva. V našem prostoru so dosegljiva številna.

V različnih projektih je bilo razvitih 41 e-učbenikov. Za njihovo uporabo potrebujete samo spletni brskalnik. E-učbeniki so dosegljivi na naslovu eucbeniki.sio.si.

Na spletnem naslovu https://jazon.splet.arnes.si so dosegljiva gradiva in navodila za izobraževanje na daljavo za številne gimnazijske predmete. Pripravo vseh vsebin na tem spletišču koordinira Zavod RS za šolstvo.

V različnih projektih ministrstva pristojnega za šolstvo je nastalo veliko e-gradiv. Nekatera so že starejša, vseeno pa številna še vedno zelo uporabna. Do njih dostopate preko strani E-gradiv MIZŠ.

V Založbi Rokus Klett so se odločili, da vsem učiteljem/profesorjem in učencem/dijakom od 13. marca, dalje omogočijo brezplačen celodnevni dostop do vseh njihovih elektronskih in interaktivnih gradiv (učbenikov, delovnih zvezkov, samostojnih delovnih zvezkov in vadnic), ne glede na to, gradivo katere založbe uporabljate.

Postopek prijave/registracije:

 1. Na izbranem portalu kliknite na gumb Prijava.
 2. Če ste že uporabnik portala, vnesite svoj e-naslov in geslo ter sledite navodilom. Če na portal dostopate prvič, kliknite na polje Nimam še uporabniškega računa in vnesite zahtevane podatke. Tako se boste registrirali in ustvarili uporabniški račun.
 3. a.    Na portalu iRokus.si gradiva v svojo iZbirko dodate s klikom na gumb Dodaj brezplačna gradiva.
  b.    Na portalih Lilibi.si, Radovednih-pet.si in iRokusPlus.si pa vas bodo vsa gradiva že čakala v vaši iZbirki.

V Mladinski knjigi je do nadaljnjega odprt dostop do vseh interaktivnih gradiv za vse – učitelje in učence.

 • Brezplačen dostop do vseh interaktivnih učnih gradiv, učnih listov, preizkusov znanj na portalu za učitelje na www.ucimte.com. Če na portal še niste registrirani, se registrirajte na direktni povezavi TUKAJ.
 • Brezplačen dostop do interaktivnih gradiv na portalu www.ucimte.com je na voljo tudi za učence. Za uporabo ni potrebna registracija, dostop učencem omogoča delo z interaktivnimi samostojnimi delovnimi zvezki, ki omogočajo preverjanje rešitev.
 • Brezplačen dostop do interaktivnih nalog za učence in učitelje na www.ucimse.com – naloge za utrjevanje znanja za različne predmete v vseh razredih.

Če učitelji v tem času potrebujete kakršnakoli tiskana učna gradiva, vam lahko založba Mladinska knjiga pošlje ogledne izvode. Naročite jih prek e-pošte [email protected]. Poslali vam jih bodo po navadni pošti in vas povezali s strokovnim svetovalcem za vašo šolo.
 
Oglejte si katalog vseh učnih gradiv za osnovno in srednjo šolo.

Spremljajte jih prek spletne strani www.ucimte.com in prek obvestil na e-pošti. Za morebitne dodatne potrebe za lažjo premostitev časa se obrnite na: [email protected].

Na OpenProf (https://si.openprof.com/wb/) smo se odločili, da do 1. julija 2020, priskočimo na pomoč šolam in učiteljem pri reševanju izzivov prehoda na poučevanje na daljavo – ter za to obdobje omogočimo povsem brezplačen dostop do vseh naših vsebin.

V primeru, da vas vključitev v program zanima, nam pišite na [email protected] oziroma na [email protected].

Če bi o naši iniciativi radi izvedeli več, vas vabimo na https://si.openprof.com/2020-prost-dostop-do-vsebin/ kjer so zbrane vse informacije, skupaj z vprašnji, ki smo jih v zadnjih tednih prejeli s strani učiteljev.

V CPI-jevi spletni knjižnici www.izvirznanja.si (stran ni več aktivna) so v rubriki »učna gradiva« prosto dostopna gradiva za različne strokovne module oziroma poklice.

Potrebujete internetno povezavo, AAI-račun in aplikacijo izobraževalne različice igre Minecraft.

V slovenščini so na voljo štirje svetovi, ki si jih v obliki stisnjenih datotek lahko prenesete na spodnjih povezavah

Prenešeno datoteko morate najprej razširiti, v njej pa najdete svet v obliki .mcworld.

Poleg navodil v nadaljevanju je na voljo še nekaj virov, ki si jih lahko prenesete na spodnjih povezavah:

 • za ogled teh navodil po korakih v tekstovni obliki s posnetki zaslona kliknite tukaj,
 • podrobna navodila za uporabo izobraževalne različice igre Minecraft v razredu lahko prenesete v .pdf obliki tukaj,
 • prezentacijo z dogodka Spoznajte izobraževalno različico igre Minecraft: Education Edition si lahko prenesete tukaj.

Več info je na voljo na povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja