Etherpad za skupno urejanje vsebin

Dandanes se sodelovalnemu učenju in sodelovanju na sploh skoraj ni mogoče izogniti, zato je dobro, da imamo na voljo več orodij, ki nam omogočajo da sodelujemo in skupaj urejamo vsebine – take in drugačne. Za predstavitve so za ta namen na voljo Prezi in PowerPoint. Za pisanje daljših vsebin običajno marsikdo od nas uporablja Google Drive docs, ki pa je na voljo zgolj, če imamo tut Googlov email račun in torej zahteva registracijo.

Kot alternativo lahko vzamemo Etherpad, ki je relativno preprosto odprtokodno orodje, ki je hkrati tudi prosto dostopno na spletu in ne zahteva registracije in prijave.

Etherpad ima osnovne funkcionalnosti za urejanje besedila, kot na primer, odebeljene, poševne ali podčrtane, oziroma prečrtane črk in besede. Prav tako nam je na voljo tudi osnovna verzija številčenja vrstic, bodisi s okroglimi točkami ali pa s številkami. Vsebuje tudi zamike za posamezne odstavke in funkcijo ‘Nazaj’ in ‘Naprej’ za hitrejše urejanje.

Kar Etherpad razlikuje od ostalih sodelovalnih okolij je to, da lahko vpeljemo dokumente iz različnih urejevalnikov besedil, z različnimi končnicami – vsebuje torej neposredno pretvarjanje formatov besedilnega dokumenta. Poleg tega vsebuje zelo uporabno funkcijo sledenja spremembam – vendar pa na drugačen način, kot to podpira Google Drive Docs.

Na sliki vidimo zaporedje gumbov, katerih funkcionalnosti so opisane spodaj. 

Namreč, pri Etherpadu nam je na voljo celotna časovnica, kjer lahko sosledno sledimo spremembam vsakega posameznega urejevalca besedila. Poleg tega je vse, kar napiše posamezen član obarvano z njegovo barvo, da je takoj jasno, kdo je vnesel kater del besedila. Ta funkcionalnost je na voljo kot drugi gumb zgoraj desno v Etherpadu, ki nam odpre časovnico.

Na zgornji sliki lahko vidimo, kako izgleda časovnica sprememb in hkrati, kdaj so bile posamezne različice dokumenta shranjene. 

Poleg tega lahko seveda tudi spremenimo, če želimo, da se besedilo obarva po avtorju in hkrati ali želimo, da nam Etherpad označuje vrstice. Poleg tega je na voljo tudi funkcionalnost pogovora med sodelovalci, ki je lahko vklopljena ali pa tudi izklopljena – enako kot ostale nastavitve. Poleg tega pa je dobra stvar Etherpada tudi, da je preveden tudi v sloveščino in torej ne rabimo znati drugih tujih jezikov. V istem zavihku nastavitev (matica) je na voljo tudi izbira pisave (pisav sicer ni veliko).

Nenazadnje pa lahko v zadnjem gumbu najdemo povezavo do dokumenta in hkrati vgradno povezavo za deljenje. Na koncu pa lahko še spremenimo svoje ime in barvo, s katerim se bo naše besedilo obarvalo.

Poleg tega imajo različne spletne strani že integriran Etherpad, hkrati pa ga lahko namestimo na naš osebni računalnik (podprt je tako za Windows OS, Linux in tudi MacOS) in ga odpiramo kot samostoječo aplikacijo, brez brskalnika. V vsakem primeru pa za sodelovanje potrebujemo dostop do spleta.

Na sliki lahko vidimo, kako se besedilo v celoti obarva, kadar prihaja od različnih avtorjev. To funkcionalnost lahko tudi izklopimo, če se nam zdi moteča. 

Na spletni strani https://etherpad.wikimedia.org/ imamo prosto dostopo verzijo Etherpad urejevalnika, kjer lahko brez prijave odpremo nov dokument in ga preko povezave delimo z drugimi ljudmi. 

Primer rabe

Učenci lahko skupinsko sodelujejo, brez da so fizično prisotni v istem prostoru. Za ta namen lahko Etherpad uporabljamo za izdelovanje skupinskih seminarskih nalog. Učenci ga lahko uporabljajo tudi kot skupen dokument za dogovarjanje (recimo, za napovedano ustno ocenjevanje, če imajo sistem javljanja za ustno ocenjevanje).

V Etherpadu lahko torej počnemo vse, kar bi lahko počeli v Google Docs ali drugih sodelovalnih urejevalnikih. Bonus je, da ne potrebujemo elektronskega računa in hkrati lahko sledimo spremembam vseh uporabnikov.

Tako pride Etherpad prav tudi za dogovarjanje učiteljev med seboj- brez potrebe prijavljanj bodisi v email ali v easistenta – in hkrati lahko nemudoma vidimo, če kdo določeno stvar zbriše ali dopiše, na lažji način, kot bi to videli v Google Docs.

Dodatki za Etherpad

Obstajajo tudi dodatki (plugins) za Etherpad. Tako lahko dodamo dodatek, ki nam preverja slovnico (spellcheck), dodatek, ki nam poravna besedilo ali spremeni velikost besedila. Med drugim lahko dodamo tudi kazalo, ki v osnovni verziji ni na voljo. Če želimo še večji vpogled v dogajanje ostalih sodelujočih, lahko dodamo dodatek za sledenje miškinega kazalca – tako lahko potem vidimo natančno, kjer vsak uporabnik premika svojo miško.

Če potrebujemo dodatne funkcionalnosti lahko dodamo tudi dodatek za podpisane in nadpisane črke, ter izbiro večih družin pisav. Za bolj matematična besedila lahko dodamo tudi bralnik za LaTex vsebino, ki nato v Etherpadu prikaže vpisane formule.

Poleg tega lahko dodamo namizni obveščevalnik, ki nas obvesti ob vsakokratni spremembi (kar pa ne pride prav v primeru, da imamo zelo veliko sodelujočih) in pa tudi dodatek, ki nam dovoli da vsebino spreminjamo tudi brez dostopa do interneta (v tem primeru se lahko pripeti nezgoda, da besedilo ni sinhronizirano, v takem primeru je potem potrebno ročno izbrati, kateri deli besedila ostanejo v originalu).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja