Etične smernice za uporabo umetne inteligence in podatkov pri poučevanju in učenju

Umetna inteligenca je vedno bolj vpeta v naše življenje. Zaradi nenehnega razvoja umetne inteligence, ki obdeluje masovne količine podatkov, je zelo pomembno, da razumemo njihov vpliv na svet, v katerem živimo, saj to vpliva tudi na izobraževanje. V prispevku zato predstavljamo razloge za uporabo etičnih smernic ter pripravljene etične smernice s kratkim opisom konkretnih primerov, ki jih najdete v njih.  

Uporaba umetne inteligence ima velik potencial v izobraževanju. Prispevala bi lahko, na primer, k diferenciranemu pouku, prilagajanju individualnim potrebam in sposobnostim vsakega učenca ter spremljanju učnega napredka učencev. Umetna inteligenca bi lahko igrala tudi ključno vlogo pri razbremenitvi učiteljev, saj bi lahko avtomatizirala nekatere njihove naloge. Ob vsem tem pa se povečuje potreba po osnovnem razumevanju umetne inteligence in uporabe podatkov s strani učiteljev in učencev/dijakov, da bi lahko pozitivno, kritično in etično uporabljali to tehnologijo ter izkoristili vse njene možnosti. 

Evropska komisija je s ciljem, da bi učiteljem in vzgojiteljem pomagala razumeti potencial, ki ga lahko ima uporaba umetne inteligence in podatkov v izobraževanju, ter z namenom ozaveščenosti morebitnih tveganj, pripravila Etične smernice za uporabo umetne inteligence in podatkov pri poučevanju in učenju za izobraževalce. Smernice zagotavljajo praktično podporo in napotke predvsem za osnovnošolske in srednješolske učitelje, ki že imajo predhodne izkušnje z uporabo umetne inteligence oz. so namenjene tudi tistim, ki teh izkušenj sploh nimajo. Na podlagi konkretnih primerov v Smernicah: 

  • prikazujejo načine, kako se lahko umetna inteligenca uporablja v šolah; 
  • pomagajo učiteljem in učencem pri poučevanju in učenju z uporabo umetne inteligence; 
  • pomagajo pri podpori sistemov in upravnih postopkov v izobraževalnih okoljih; 
  • predstavljajo etične vidike in zahteve, na katerih temeljijo smernice.

Datoteko s smernicami si lahko prenesete tukaj: ETIČNE SMERNICE ZA UPORABO UMETNE INTELIGENCE IN PODATKOV PRI POUČEVANJU IN UČENJU

Več informacij o smernicah je na voljo v informativnem listu in infografiki

V Službi za digitalizacijo izobraževanja smo partnerji v Erasmus+ projektu Umetna inteligenca za in z učitelji (AI4T- Artificial Intelligence for and by teachers). V okviru projekta izvajamo tudi spletna srečanja namenjena učiteljem, vključenim v AI4T usposabljanje. Tako smo na prvem srečanju 29. marca 2023 gostili gospoda Alain Thillay-a, referenta in napotenega nacionalnega strokovnjaka v enoti za digitalno izobraževanje DG EAC (Evropska komisija), ki je udeležencem predstavil smernice. Z vami delimo videoposnetek srečanja oziroma izsek s predstavitvijo Smernic.   

Smernice so v slovenskem jeziku dostopne tudi na povezavi.  

Izziv: Učitelji, ki ste na področju digitalizacije izobraževanja bolj aktivni in bi si želeli podrobneje raziskati vsebino smernic, vas vabimo k uporabi zanimivega in uporabnega orodja ChatPdf. Orodje je prosto dostopno in ne zahteva predhodne prijave. Vanj enostavno naložite pdf format dokumenta (seveda ravno tako javno dostopnega) in počakate trenutek ali dva. Orodje vam bo predstavilo kratek povzetek dokumenta s področji, ki jih  dokument naslavlja. Nato se lahko pogovarjate z orodjem o vsebini dokumenta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja