Evropsko digitalno izobraževalno središče: Umetna inteligenca v izobraževanju

SIO novice EduHUB AI

SIO novice EduHUB AI

Danes umetna inteligenca (UI) prežema naše vsakodnevne rutine in poklicno življenje ter prinaša znatne koristi in potencialna tveganja ter preoblikuje več sektorjev in izobraževanje ni izjema (UNICEF, 2020). Umetna inteligenca lahko precej prispeva k izobraževanju, kot je izboljšanje prilagojenih učnih izkušenj, avtomatizacija administrativnih nalog in sprejemanje odločitev na podlagi podatkov.

Vloga UI v učnem procesu je prodorne narave in vključuje razsežnosti, ki jih je mogoče opisati kot izobraževanje z UI, o UI in za UI, pomena pismenosti UI za splošno populacijo pa ni moč podcenjevati (CoE, 2022). Za učitelje in ravnatelje, vodstvo šol postaja vse bolj pomembno, da razumejo osnove UI in uporabo podatkov, da se omogoči koristno, odgovorno in etično sodelovanje s temi tehnologijami, s čimer se sprosti njihov polni potencial (EC, 2022).

Vendar pa obstajajo nekatere napačne predstave o UI, ki lahko ovirajo njeno učinkovito izvajanje, na primer zaznana zapletenost UI, težave z zaupanjem ali strahovi glede negativnega vpliva UI na izobraževanje in učiteljski poklic. Omeniti velja, da integracija UI v izobraževanje ni brez etičnih pomislekov. Zasebnost in varnost, morebitna pristranskost algoritmov in strah, da bo avtomatizacija nadomestila učitelje ljudi, so kritična vprašanja, ki jih je treba obravnavati. Zato je pomembno zagotoviti odgovorno in etično uporabo UI v izobraževanju.

Februarja 2023 je bila kot odgovor na nedavni razvoj dogodkov v zvezi z UI ustanovljena ekipa V Evropskem digitalnem izobraževalnem središču, Digital Education HUB, »AI in Education«. Od februarja do konca junija 2023 je ekipa ‘AI Squad’ intenzivno razpravljala o različnih vidikih uporabe UI in njenega vpliva na izobraževanje.

Rezultat teh razprav je oblikovanje sedmih informativnih poročil:

[Povzeto po INDIRE: AREA TECNOLOGICA, European Digital Educational Hub – Artificial Intelligence. INDIRE je partner v konzorciju projekta AI4T, prof. dr. Jessica Niewint-Gori pa je tudi članica ‘AI Squad’.]

Na letošnji Mreži znanja 2023, na dnevu delavnic 16. novembra, bodo članice ‘AI Squiad’ – Cristina Obae (NEdHo founder), Madhumalti Sharma (EU Code Week Ambassador for Luxembourg, Workshop4Me a.s.b.l.) in Petra Bevek (MVI SDI) – izvedle delavnico z naslovom: Inovativne tehnologije za učitelje: vpogled v prakse in vpliv na učni načrt. Delavnica ima dva osnovna namena: prvič, ozaveščati udeležence o obstoju poročil skupine Digital Education HUB, AI Squad, in drugič, identificirati potencialno uporabo umetne inteligence (UI) v njihovem lastnem učnem okolju. V tem kontekstu bomo z udeleženci reflektirali na vprašanja, ki bodo usmerjala diskusijo: ali že uporabljajo umetno inteligenco v svojem učnem okolju, ali imajo morebitne zadržke, kakšno podporo potrebujejo ali pričakujejo, kakšni so potenciali uporabe UI v učilnici, itd.

Komentarji

 1. Rado Wechtersbach
  13. 11. 2023 at 11:08

  Zanimiv pogovor Gorazda Kosmača s profesorjem Wayne Holmesom iz UCL Univerze v Londonu o UI in njeni uporabi v izobraževanju je objavljen na
  https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/ucenec-pogleda-v-kamero-in-kosilo-je-placano-to-je-grozljivo-to-je-noro/687939

  1. 17. 11. 2023 at 08:11

   Članek je res zanimiv in prof. Holmes izpostavlja ključne elemente na katere moramo biti pozorni pri uporabi orodij umetne inteligence. Hvala vam za dopolnitev k članku!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja