Igra: Mlin ali špana

dav

Življenje nekoč se je zelo razlikovalo od današnjega časa. Ljudje so veliko stvari naredili sami. Sem sodi tudi preprosta izdelava družabne igre z naslovom mlin ali špana. Z učenci 2. razreda smo se odločili, da jo naredimo skupaj.

Za izdelavo igre potrebujemo sledeči material in pripomočke:

– plastifikator ali samolepilno folijo,

– folijo za plastifikator,

– bel papir (format A4) ,

– zelen papir (format A4),

– rdeč papir (format A4),

– trši papir (npr. valovito lepenko),

– barvice,

– ravnilo,

– lepilo,

– škarje,

– svinčnik in

– flomaster (poljubne barve).

Postopek izdelave:

Za začetek vse štiri stranice belega papirja (format A4) prevlečemo s flomastrom. Pomagamo si z ravnilom. Tako dobimo prvi zunanji pravokotnik. Nato s svinčnikom narišemo diagonali. Sledi načrtovanje naslednjih dveh pravokotnikov. Skozi  presečišče, kjer se sekata diagonali, narišemo dolgo ravno vodoravno črto. Vrnemo se nazaj na presečišče diagonal, kjer izmerimo 2,5 cm navzgor in 2,5 cm navzdol. Narišemo vodoravni črti (dobimo zgornjo in spodnjo stranico najmanjšega pravokotnika). Ustavimo se pri diagonali in narišemo dve navpični črti. Dobimo notranji pravokotnik. Ponovimo postopek pri risanju srednjega pravokotnika. Izhajamo iz obeh vodoravnih stranic najmanjšega pravokotnika. Izmerimo 4 cm navzgor in 4 cm navzdol (narišemo vzporednici). Ustavimo se pri diagonali in narišemo navpični stranici. Dobimo srednji pravokotnik. Sedaj imamo našo podlogo za igranje že skoraj dokončano.

Vse črte, ki smo jih narisali, prevlečemo s flomastrom. Najmanjši notranji pravokotnik poljubno pobarvamo ali kaj napišemo. Nato, kjer se črte sekajo, narišemo pike (lahko uporabimo katerikoli poljuben znak).

Igralno podlogo lahko pobarvamo in tako dobimo lepo ozadje. Družabno igro mlin so ljudje pogosto igrali v preteklosti, zato smo z učenci drugega razreda narisali nekaj, kar se navezuje na življenje  nekoč (motivi so poljubni).

Želimo, da je igra čim dlje obstojna in jo bomo lahko dolgo časa uporabljali. Igralno podlogo, ki smo jo naredili, plastificiramo. Če nimamo plastifikatorja, si lahko pomagamo tudi s samolepilno folijo.

Sledi izdelovanje žetonom. Pri družabni igri mlin potrebujeta dva igralca po devet žetonov. Za izdelovanje le-teh potrebujemo dva papirja, ki sta različne barve. Mi smo uporabili zeleno in rdečo barvo. S šablonskim ravnilom na rdeč papir narišemo devet  krogcev, prav tako na zelenega.

Na trši papir nalepimo oba papirja in kroge izrežemo. Tako dobimo žetone.

Družabna igra je končana in pripravljena na igranje.

PRAVILA IGRE:

Za igro sta potrebna dva igralca. Vsak dobi 9 žetonov (enake barve). Igralca izmenično polagata po en žeton na katerokoli presečišče. Cilj je narediti mlin oziroma čim več tri v vrsto. Ko igralec naredi mlin, vzame nasprotniku en žeton. Ko učenca odložita vse svoje žetone, jih začneta izmenično premikati. To pomeni, da lahko premakneta žeton na drugo mesto, ponovno s ciljem, da nastane tri v vrsto. Izgubi tisti igralec, ki ima prvi, samo še dva žetona.

Naj se igranje družabne igre prične.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja