Interaktivna vadnica ThatQuiz

Aplikacija ThatQuiz se nahaja na spletni strani https://www.thatquiz.org/sl/ in je povsem brezplačna. Na strani se nahajajo interaktivne naloge iz različnih področjih in različnih težavnosti. Podpira 16 različnih jezikov, med drugim tudi v slovenščino. Pokriva 4 področja: matematika, jeziki, geografija, naravoslovje. Vsako področje ima več različnih zavihkov, kjer vsak zavihek pokriva točno določeno snov.

Pri vsakem izbranem zavihku lahko na levi strani določimo stopnjo težavnosti, pri nekaterih pa tudi dolžino oziroma število nalog. Poleg tega lahko pri vsaki nalogi izberemo čas reševanja (v minutah) in število odmorov.

Na desni strani se nam sproti sešteva število pravilno rešenih nalog in število napačno rešenih nalog. Pod tem se odšteva čas, če smo izbrali možnost brez omejitve časa, pa se vklopi le štoparica.

Glede na izbrani zavihek imamo nato različne podmožnosti kaj želimo vaditi pri določeni tematiki. Tako imamo pri aritmetiki (področje matematika) možnost izbire katere računske operacijo naj se v vajah ponavljajo (seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje), pri jezikih lahko izbiramo v kater jezik želimo prevajati besede, pri geografiji lahko za določen kontinent vadimo države ali glavna mesta, pri celici (področje naravoslovje) pa lahko izberemo vrsto celice, za katero želimo vaditi njeno sestavo. Pa to še ni vse, možnosti je res ogromno.

Preverjanje rešitev je tukaj res enostavno, saj na koncu vsakega izziva dobimo izpisan delež pravilno rešenih nalog in čas reševanja. Po vsaki napačno rešeni vaji nam vadnica sama javi napako in prikaže pravilen rezultat. Na koncu sklopa pa imamo možnost lastne napake še enkrat pogledati in jih popraviti.

Verjetno najbolj zanimiva za učitelje pa je možnost priprave vseh nastavitev vnaprej. To pomeni, da učitelj lahko izbere svoje področje, ter vse nastavitve pri nalogah, nato pa klikne levo spodaj na gumb ‘Naredi URL’. Pri tem se kreira URL, ki ga lahko učitelj shrani in pošlje učencem, da vsi rešujejo isti tip nalog. Seveda pa se za določene učence lahko priredi težavnost njihovim zmožnostim.

To spletno orodje lahko uporabljamo na veliko različnih načinov, pa naj bo to pouk v šoli ali na daljavo – od doma. Najlažje je, če vsak učenec sam rešuje naloge, možno pa je tudi v parih ali manjših skupinah. Take vaje so primerne tako za dopolnilni ali dodatni pouk, seveda pa tudi za delo doma, kot domače naloge ali vaje pri pouku na daljavo.

4 thoughts on “Interaktivna vadnica ThatQuiz

 1. Dunja
  19. 3. 2022 at 13:34

  Čudovita aplikacija za priprave na ocenjavanje ali pa samostojne vaje doma.
  Uprabljamo jo vse 3 učiteljice za matematiko

 2. Tanja Resman
  20. 3. 2022 at 21:33

  Zelo uporabno, predvsem za delo na daljavo.
  Zamudno je samo vnesti vse podatke za bazo. Za geografijo je malo uporabnih nalog. Uporabila sem za utrjevanje določanja geografske lege.

 3. Maja Milfelner
  23. 3. 2022 at 15:10

  Uporabna aplikacija tako pri delu na daljavo kot pri delu v razredu ter pri sestavljanju krajših preverjanj znanj. Edina pomanjkljivost se mi zdi, da v primeru, ko se npr. pri pisnem odgovoru nekdo zmoti le pri eni črki ali da ne napiše točno tistih besed, ki jih je učitelj predvidel, da se odgovor šteje kot napačen.

 4. Aleš Pravdič
  4. 4. 2022 at 17:49

  Pozdravljeni.

  Tudi jaz se pridružujem mnenju, da gre za zelo uporabno alikacijo, ki se lahko uporablja pri vseh oblikah poučevanja, kot smo jih že spoznanli in jih še spoznavamo (t.i. hibridni pouk).

  Lep pozdrav,

  Aleš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja