Izvajanju čebelarskega krožka za šolsko leto 2020/2021 in šolsko leto 2021/2022

DSC 0519 scaled

DSC 0519 scaled

Lansko šolsko leto se je in tudi letošnje se izvaja na OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica in OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica POD Kebelj čebelarski krožek pod mentorstvom Darje Javornik.

Krožek je namenjen vsem učencem, kateri so radovedni in si želijo spoznati delo čebelarjev ter načina življenja naše medonosne kranjske sivke (Apis mellifera carnica). Izvajanje krožka poteka tako, da učenci pri 40 urnem trajajočem krožku pridobijo teoretično in praktično znanje. Prejeli so tudi gradivo za delo pri teoretičnem delu in vso opremo, ki jo bodo in so jo potrebovali pri praktičnem delu v času izvajanja krožka.

V lanskem šolskem letu 2020/2021 je krožek na OŠ v Oplotnici obiskovalo skupaj 28 učencev, na OŠ POD Kebelj pa 25 učencev , skupine so bile mešane različnih starostnih skupin od 1. do 9. razreda. Največ je bilo otrok iz prve triade. Krožek je na OŠ Oplotnica potekal trikrat na teden 6. šolsko uro in sicer v ponedeljek, sredo ter četrtek, na OŠ POD Kebelj pa v ponedeljek 0. šolsko uro in v petek 6. šolsko uro. Delo je potekalo v učilnici. Delali smo po učbeniku in delovnem zvezku M. Mlakar – Šumenjak: ČEBELA SE PREDSTAVI, z delovnimi pripomočki in filmi, katere smo jih prejeli od ČZS. Krožek sem večkrat popestrila, da sem jim še karkoli sem v domačem čebelnjaku našla, prinesla tudi v živo pokazati (npr.: umrlo čebelo, trota in označeno matico, matičnjak, deviško satje, deviško satje najdeno v naravi v votlem duplu, kjer je že zalegala jajčeca voščena vešča, satje z pokritim medom in cvetnim prahom, preizkušali smo različne vrste medu, risali panjske končnice). Navdušeni pa so bili nad čebelarsko opremo v katero so se z veseljem oblekli in nad delovnimi pripomočki, katere so lahko držali v rokah. Delo je potekalo veliko tudi s kompletom slikovnih panjev in predstavitev čebelarjenja ob ppt prezentacijah,  katere sem sama pripravila. Prikazala sem jim tudi lastne slike kako čebelarim doma…To jim je bilo zelo zanimivo.

Na OŠ  POD Kebelj sem lansko leto imela za Tradicionalni slovenski zajtrk tudi eno uro in pol predavanje o Biologiji čebelje družine, kjer sem zajela vse kolikor sem lahko. Predvajali smo tudi film Moj prijatelj čebelar. Učenci in tudi učitelji so bili navdušeni. Na šolo sem prinesla tudi različne rekvizite in nekaj promocijskega materiala ter plakate. Učenci so z veseljem uredili razstavo o čebelah in čebelarjenju v avli šole.

Na OŠ Oplotnica pa smo lani sodelovali tudi na natečaju za najbolj inovativno poslikano panjsko končnico, ki jo je organizirala ČZS. Poslali smo dve panjski končnici in sicer od učencev Line Justinek in Timoteja Kuk iz 5. razreda. Samo, da smo sodelovali je že veliko, čeprav nismo dobili nobene nagrade!

Letošnje šolsko leto 2021/2022 pa krožek poteka prav tako na obeh šolah, OŠ Oplotnica in OŠ POD Kebelj. Na OŠ Oplotnica imamo eno mešano skupino krožkarjev, in sicer krožek obiskuje 22 učencev od 1. do 6. razreda. Izvaja se po petkih 5. šolsko uro. Na OŠ POD Kebelj pa imamo prav tako eno mešano skupino krožkarjev. V tej skupini je 15 učencev od 1. do 7. razreda. Nekaj je učencev na novo vpisanih veliko pa ji je takih, ki so krožek obiskovali že lani. Letos se je delo pričelo z obnovitvijo znanja od lani ter postopoma z nadgradnjo znanja. Slikali bomo tudi panjske končnice, izdelovali okvirje za satnice, ustvarjali okraske iz satnic in voska itd. Spomladi pa se bomo najverjetneje odpravili v bližnji čebelnjak.

Tradicionalni slovenski zajtrk pa je letos potekal v vrtcu Otona Župančiča Slov. Bistrica enota Oplotnica. ČD Oplotnica jim je podarilo 3l medu in nekaj promocijskega gradiva. Na dan 18.11.2021 pa sem se na povabilo vodje vrtca Andreje Supe odzvala, da sem v dveh delih vseh treh oddelkov vrtca tudi naredila skoraj dvourno predstavitev. Otroci, kateri obiskujejo zadnjo stopnjo v vrtcu so me prijetno presenetili, in sicer  v celoti so zapeli pesem od Slavka Avsenika »Čebelar«.

Upam pa, da se bomo letos udeležili tudi kakšnega tekmovanja!

Zapisala:

Darja Javornik

Komentarji

 1. Urška
  3. 1. 2023 at 23:18

  Odličen prispevek, s predstavitvijo dobre prakse. Menim, da bi morali pouk večkrat popestriti s takimi praktičnimi dejavnostmi iz narave. Vsaj pri dejavnostih, kjer je to možno.
  Hvala za predstavitev.

 2. Ingrid
  12. 4. 2022 at 20:48

  Super! Prispevek je zelo obsežen in jedrnat. Všeč mi je, da ohranjate kulturno dediščino. Opazila sem, da je zanimanje za vaš krožek res veliko. K temu verjetno veliko prispeva vaša popestritev z raznimi oprijemljivimi materiali. Lepo je, da ste se udeležili tudi tekmovanja. Še vedno velja rek: Važno je sodelovati in ne zmagati.
  Spodbudno je, da začenjate uvajati čebelarstvo že v vrtcu (Slovenski tradicionalni zajtrk). Na mladih svet stoji.
  Bravo kar tako naprej.

  1. 3. 1. 2023 at 23:26

   Zelo dober prikaz učenja iz prakse. Menim, da bi morali več pouka in vsebin pri pouku povezati s takšnimi praktičnimi dejavnostmi iz narave. Pouk s tem obogatimo z realnim pogledom na življenje in opomnimo na odvisnost od narave.

   Hvala za predstavitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja