Kako nadgraditi ideje

Pri delu z otroki prve starostne skupine sem pogrešala igrače, ki bi intenzivirale senzorno raziskovanje.

Moje iskanje se je začelo s postopnimi koraki v svet kvačkanja. Iz ploskega kvačkanja me je odpeljalo v 3D svet amigurumi-ja. Gre za japonsko tehniko kvačkanja, o kateri lahko več preberete na WIKI povezavi

Nastale so igrače, s katerimi so se neizmerno radi igrali tudi starejši otroci.

Tehnike in načrti so dosegljivi na mnogih spletnih straneh.

Zainteresiranim toplo priporočam, da se pred začetkom seznanite z zapisi zank (verzije kod so ali UK ali US). Ko to osvojite, boste brez težav ustvarjali po navodilih tako imenovanih načrtov oz. ‘patterns’. Med brskanjem po spletu boste naleteli tako na plačljive, kot tudi na brezplačne načrte (ni jih malo za začetnike). V veliko pomoč vam bodo tudi video vodiči.

Vprašanje kako spodbuditi podaljševanje koncentracije in samostojnega raziskovanja malčkov, sem si razširila z razmislekom o spremembi materiala in pridobitvi novega znanja, šivanja. 

Začetki so se vrteli okoli senzornih knjig ali angleško ti. quiet books (več o tem najdete na Pinterest-u). Tovrstne knjige so namenjene najmlajšim, s katerimi spodbujamo razvijanje fine motorike in povzemajo metodo izkustvenega učenja.

Krasne ideje za omenjene knjige, so dosegljive na omenjenem Pinterstu, a imajo precejšnjo pomanjkljivost, na katero me je opozorila kolegica iz očesne klinike. V večini zanemarijo raznovrstnost taktilne spodbude. Namreč ponavljajoči elementi bi se lahko taktilno bolj razlikovali. S tem detajlom bomo dosegli podaljšanje zanimanja, in hkrati otroka spodbudili k razmišljanju, v čem se dva enaka elementa vendarle taktilno razlikujeta. Torej dosežemo željen učinek podaljševanja koncentracije in osredotočanja na izziv.

Odličen in zelo hvaležen material za šivanje sta jeans in filc.

S kombinacijo najrazličnejših dodatkov lahko ustvarite senzorne igrače, h katerim se otroci zelo radi vračajo. 

Pokrivajo lahko različna področja in zanimive barvne kontraste, s katerimi spodbujamo razvijanje fokusa očesa.

Nadgradnja se je ponovno pokazala za potrebno, ko je ploskovitost postala dolgočasna. Zagotovo se strinjate, da je svet zanimivejši v 3D dimenziji. Sledilo je raziskovanje prostornine in geometrijskih teles. 

Za navdih vam priporočam pokukati tudi v svet, še dveh japonskih tehnik, origami in kirigami.

Obilo veselja pri ustvarjanju vam želim.

2 thoughts on “Kako nadgraditi ideje

 1. Simona
  15. 12. 2020 at 21:15

  Zelo zanimiva vsebina. Me je kar pritegnilo, da bi se lotila ustvarjenja. Naveden je tudi vir, ki več pove o tej tehniki. Še posebej sem navdušena nad to tehniko, saj vidim, da v 3D dimenziji lahko ustvarjaš tudi geometrijska telesa. To je seveda moje področje, saj poučujem matematiko. Vso to tehniko ste ponazorili tudi s slikovnim gradivom. Avtor je viden, ravno tako tudi področja oziorma ključniki.
  Še enkrat pohvale za ta izobraževalni članek.

 2. Žaklina Zahirović
  15. 12. 2020 at 22:19

  Hvala za pripoznanje vloženega truda. Se priporočam za izmenjavo izkušenj. Srečno in obilo uspehov vam želim. Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja