Kako v razredu glasovati s Plickers-om?

Obstaja kar nekaj različnih aplikacij, ki jih lahko uporabljamo v razredu, ko želimo od učencev hitro dobiti odgovore. Vse te aplikacije pa se nanašajo na pametne mobilne naprave, ki jih morajo učenci prinesti od doma ali pa jih mora priskrbeti šola. Pri tem lahko naletimo na težavo, ko otroci s seboj ne prinesejo svojega telefona ali pa šola na more zagotoviti dovolj pametnih mobilnih naprav. Ena od rešitev je delo v paru ali v manjših skupinah, vendar so pri tem prisotne tako pozitivne kot tudi negativne plati.

V tem prispevku lahko spoznamo aplikacijo Plickers. Aplikacija je zasnovana, tako da jo uporablja samo učitelj, učencem pa mora natisniti vsakemu po en list papirja. Te liste seveda lahko plastificiramo in uporabimo večkrat. Prav tako pa ni obvezno, da učenci sodelujejo posamezno, lahko seveda delajo tudi v parih ali skupinah, odvisno od narave dela in učiteljeve izbire.

Potrebščine

Celotna ideja je, da si učitelj na pametno napravo – telefon ali tablični računalnik, z vgrajeno kamero, namesti aplikacijo. Poleg aplikacije in telefona je potrebno imeti neko napravo, na kateri so podana vprašanja in odgovori. To je lahko računalnik in projektor, večji ekran, televizor ali kaj podobnega. Prav tako vsak učenec dobi svojo kartico oziroma list papirja, na katerem je natisnjena QR koda. To kodo lahko dobimo na spletni strani aplikacije in jo lahko natisnemo ali pa naročimo preko spleta. 

Učenci dobijo QR kodo na listu papirja, ki se jo lahko obrne na vse štiri strani. Vsaka stran pomeni svoj odgovor na vprašanje – A, B, C, D. Te kode na listih so različne, kar pomeni, da ima vsak učenec svojo identično kodo in posledično učitelj na koncu za vsakega posameznika ve, na katero vprašanje je odgovoril pravilno in na katero ne.

Postopek

Učitelj se mora na računalniku prijaviti v samo aplikacijo, kjer lahko ustvarja razrede in vanje dodaja učence. Vsakemu učencu se nato ustvari številka, ta pa je nato povezana z določeno QR kodo.

Ko so učenci dodani, se lahko začne dodajati vprašanja. Na ta vprašanja je potrebno dodati do 4 različne odgovore, med katerimi je en pravilen. Ko se aktivnost izvaja v razredu, učitelj s kamero v aplikaciji na telefonu poskenira vse kode, ki jih učenci dvignejo v zrak, odgovori pa se konstantno prikazujejo na velikem zaslonu, kjer je bilo pred tem prikazano vprašanje.

Sama aktivnost je primerna tako za prve razrede osnovne šole, pa vse do odraslih poslušalcev, ki se lahko s tem prav zabavajo.

Lepa razlaga celotnega postopka priprave se nahaja na: https://youtu.be/320QHqcc88k.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja