Kobi TO!

Vir: Kobi TO!

Kobi TO! je brezplačna aplikacija, namenjena staršem in učiteljem prvošolcev, ki omogoča učinkovito vajo vezave dveh glasov. Deluje na vseh operacijskih sistemih.

Raziskave potrjujejo, da je natančno dekodiranje osnova za kasnejše tekoče branje. Kadar otroci te veščine ne usvojijo dobro, se zatekajo k neučinkovitim strategijam, kot je ugibanje besed iz konteksta ali ugibanje glede na prvi glas. Z branjem nesmiselnih črkovnih zvez brez konteksta učinkovito delamo na tej veščini.

Sistematsko in postopno uvajanje novih glasov in novih podveščin zagotovi, da otrok usvojeno znanje neprestano nadgrajuje. Zagotovljenih je veliko ponovitev, kar pospeši proces, s katerim se črkovni sklopi postopoma zasidrajo v dolgotrajni spomin kot enota. Ta proces se imenuje otografsko mapiranje in nam zagotovi, da kot dobri bralci besede v trenutku prepoznamo.

Aplikacija je sestavljena iz treh delov, do katerih se dostopa s pritiskom na ikono na spodnjem robu zaslona.

 • Vaje izbranih dvočrkovnih sklopov, tudi soglasniških. Vaje označene z zvezdico so na voljo tudi v PDF obliki, primerni za tiskanje.
 • Abeceda. Vaje dvočrkovnih sklopov celotne abecede. Vsebuje vse možne kombinacije samoglasnika + soglasnika za izbrano črko. Črke na tej strani se vsakič izpišejo v drugačnem zaporedju, zato lahko otrok vadi tudi hitrostno branje posameznih črk.
 • Besedila za branje.

Prispevek: Ursula Lavrenčič

8 thoughts on “Kobi TO!

 1. Robert Lang
  22. 3. 2021 at 13:25

  Odlična uporaba aplikacije v učne namene!

 2. Vandy Sinigoj
  22. 3. 2021 at 18:06

  Aplikacija Kobi To! je res zelo uporabna za bralce začetnike. Na naši šoli smo straši prvošolcev dobili e-pošto v zvezi z omenjeno aplikacijo. Učiteljica nam je priložila tudi posnetek uporabe. Otroci aplikacijo z veseljem uporabljajo in se tako urijo v branju. Priporočam vsem prvošolcem.

 3. Suzana Krečič
  23. 3. 2021 at 18:34

  Odličen učni pripomoček. Zelo uporaben.

 4. Andreja Erjavec
  24. 3. 2021 at 17:58

  Aplikacijo bom z veseljem predstavila prvošolcem v OPB in jim popestrila bralne minute.

 5. 24. 3. 2021 at 21:56

  Predstavljena aplikacija je zelo dobrodošla. Menim, da jo bodo učenci z navdušenjem sprejeli.

 6. Rebeka Iskra
  25. 3. 2021 at 13:09

  Pozdravljeni!

  Predstavljena aplikacija se mi zdi zdelo uporabna saj združuje klasičen pouk z “novodobnim poukom”. Menim da bo uporaba aplikacije branje otrokom še bolj približala saj se mlajše generacije rade poslužujejo dela na računalniku.

 7. Tina Mrše Skvarča
  26. 3. 2021 at 08:50

  Odličen in zelo uporaben učni pripomoček.

 8. Nina Vehovec
  27. 3. 2021 at 23:16

  Za otroke zelo uporabna aplikacija. Všeč mi je tudi enostaven in za otroke privlačen uporabniški vmesnik. Bonus je tudi, da je brezplačna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja