Likovna umetnost v prvem razredu

Motiviranje učencev za likovno delo v prvem razredu je zaradi same oblike pouka preprosto. Dejavnosti se menjavajo, učenci spoznavajo nove likovne tehnike, nove materiale, delo je odprto, ustvarjalno, učenci med seboj sodelujejo, njihovo delo je vidno, razstavljeno… Likovno delo na tej stopnji je igra, učenci se radi likovno izražajo in še niso obremenjeni s previsokimi zahtevami v zvezi s svojim delom.

Poznavanje in spodbujanje individualnih razlik med učenci pri likovni umetnosti je pomemben segment kakovosti pedagoškega dela.

Pri likovnem izražanju se pojavljajo pomembne razlike med enako stratimi učenci. Vsak posameznik se namreč razvija po svoje. Nekateri so uspešni na enem likovnem področju in manj uspešni na drugih, nekateri se radi izražajo v prostoru, drugim so všeč natančne risbe z veliko podrobnostmi. Nekateri učenci se odlikujejo po natančnem opazovanju, drugi prekipevajo od bujne domišljije…

Predstavila vam bi rada dejavnost, kako učence usmeriti v razvijanje sposobnosti zavedanja in obvladovanja večje površine. 

Likovna tema: JESEN

 • likovni motiv: buča
 • likovno področje: slikanje
 • likovna tehnika: slikanje z voščenimi barvami
 • likovni problem: celostno obvladanje formata
 1. dejavnost:

V razred prinesem bučo, ter jo vključujem prve tri šolske ure (pri predmetu SLJ v pravljici, MAT pri seštevanju predmetov in SPO kot poljščino) kot didaktični pripomoček v obravnavani snovi. Učenci imajo direkten stik z bučo, jo prenašajo, tipajo, uporabijo v igri vlog…

Kmetija pr’Perc. (7. 10. 2013). Zelena muškatna buča ali muscat de provence. Facebook.

https://m.facebook.com/trznicaPARADIZNIK/photos/zelena-muškatna-buča-ali-muscat-de-provence/532856350135483/?_se_imp=2ykGNYBpdhAlnRlSh

2. dejavnost:

Otrokom postavim nalogo, da v šestih enostavnih korakih narišejo bučo na risalni list tako, da bo narisana dovolj veliko. Navodila podajam ustno za posamezni korak. Učenci rišejo po korakih, najprej s svinčnikom.

Art projects for kids. (11. 11. 2022). Draw an Easy pumpkin. Pinterest.

https://artprojectsforkids.org/how-to-draw-a-pumpkin-3-5/#tutorial

3. dejavnost:

Sledi navodilo, kako najbolj enostavno v dveh korakih bučo in ozadje pobarvamo. Ko končajo z barvanjem pa vse narisane črte prevlečejo s črno voščeno barvico, da slika dobi ostrino.

Art projects for kids. (11. 11. 2022. Draw an Easy pumpkin. Pinterest.

https://artprojectsforkids.org/how-to-draw-a-pumpkin-3-5/#tutorial

4. dejavnost:

Ogledajo si slikovne predloge prvih šestih korakov. Preverijo ali so bili kriteriji upoštevani, ovrednotijo svoja dela ter jih razstavijo. Vrednotenje je nujno in je namenjeno ugotavljanju stanja, odpravljanju težav in spodbujanju k nadaljnemu delu, torej usmerjanju in vodenju učencev.

In take so slike učencev, ko so zastavljeni likovni problem zaključili … preprosto popolne.

2 thoughts on “Likovna umetnost v prvem razredu

 1. Andreja
  7. 1. 2023 at 16:10

  Hvala za tako podrobno pripravo obravnave jeseni. Vesela sem, da je bilo kar nekaj idej, kako medpredmetno povezati tematiko v eno učencem zanimivo temo. Hvala.

  1. Anita Furlan
   7. 1. 2023 at 18:13

   Hvala za vaš komentar.
   Anita

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja