Motivacija pri učenju tujega jezika

Za uspešno učenje tujega jezika  moramo učitelji učence motivirati in jim posredovati veselje do učenje jezika. Zato naj bo pouk čimbolj dinamičen in raznolik. V zadnjih letih je v uporabi vedno več sodobnih tehnik  pri poučevanju tujega jezika. Ena takih metod je metoda  „sketchnotes“. Pri tem gre za   različne možnosti uporabe slik in besed, ki naj olajšajo učenje ter naredijo ponavljanje bolj zanimivo.

Učenje je bolj učinkovito, če je snov podana nazorno z vizualnimi efekti.

Pri tej metodi zaznamki izhajajo iz besedil, slik in struktur, ki posredujejo ideje in vsebino. Potrebujemo le list papirja in svinčnik za risanje skic.

Z omenjeno metodo si učenci učno snov lažje in hitreje zapomnijo, kajti besede in slike pomagajo našim možganom, da je učenje bolj učinkovito in znanje dolgotrajnejše.

Pri učni uri smo obravnavali temo pust in velika noč. Izdelala sem učni list , ki  je bil razdeljen na več polj z besedami. Učenci so k tem izrazom  skicirali sliko npr. gnezdo.  

Skiciranje in izdelava »sketchnotes« zahteva od učencev sicer več časa, dela in napora,  vendar spodbuja pri učencih kreativnost, motivacijo in veselje do učenja. S pomočjo te metode se lahko izognemo enoličnemu ponavljanju in utrjevanju snovi.

One thought on “Motivacija pri učenju tujega jezika

  1. Igor
    14. 12. 2019 at 11:18

    Hvala za dober namig.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja