Mreže prizem v GeoGebri

05

05

Z učenci 9. razreda smo pri obravnavah geometrijskih teles v GeoGebri ustvarili projekte, kjer so prikazane prizme, ki jih lahko razgrnemo v ravnino.

01

Najprej smo s pomočjo mnogokotnika ustvarili posamezno prizmo, pri čemer smo ponovili njihove lastnosti.

02

Nato pa smo ustvarjenim prizmam dodali še eno »plast« ploskev.

03

Slednja »plast« je vezana na drsnik, s pomočjo katerega jo lahko razgrnemo v ravnino in tako dobimo mrežo. Drsnik nam omogoča, da se telo razgrne v mrežo z animacijo.

04
05

S takšnim prikazom in animacijo si učenci precej lažje predstavljajo mrežo teh teles in utrdijo njihove lastnosti.

3 thoughts on “Mreže prizem v GeoGebri

 1. Stojanka Grilc
  3. 4. 2024 at 18:52

  Pozdravljeni! Zelo všeč mi je vaša predstavitev. Tudi sama kar pridno raziskujem Geogebro, ker v tej aplikaciji prepoznam veliko koristi in prednosti pri delu – poučevanju matematike. Res pa je, da sem bolj kot ne samouka in sem se za njo zagrela, ko sem na šoli imela praktikantko. Bila je zelo spretna – na mladih svet stoji. Sama sem v zatonu poklicne poti, a še nisem izgubila volje po nečem novem.
  Uspešno delo še naprej!

 2. Mirjana Dujc
  4. 4. 2024 at 12:25

  Pozdravljeni! Najprej naj tudi sama pohvalim vašo predstavitev. Zelo všeč mi je geogebra, ki ima resnično veliko možnosti ustvarjanja in oblikovanja učnih gradiv, ki jih lahko tudi objaviš in deliš z drugimi. Kar veliko uporabnih in zelo dobrih učnih gradiv lahko učitelj poišče na spletu in jih potem le dopolni oz. dogradi.

 3. Andreja Cvetko
  8. 4. 2024 at 08:46

  Pozdravljeni!
  Vaša predstavitev uporabe Geogebre pri pouku matematike v 9. razredu je zelo uporabna. Nazorno ste predstavili primer uporabe pri obravnavi geometrijskih teles in menim, da je bila učencem učna snov na osnovi raziskovanja in dela v Geogebri bolj razumljiva ter da so si nekatere pojme pričeli bolj predstavljati. Želim vam uspešno delo še naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja