Nadgrajene Arnes učilnice in webinar

Young woman writing on whiteboard while standing by classmate in classroom

Pred kratkim smo nadgradili Arnes Učilnice, uporabniki boste najprej opazili novo podobo in uporabniško izkušnjo, ki vam bo olajšala delo.

Že ob vstopu za prijavo preko AAI infrastrukture naletite na nov izgled prijavnega obrazca.

Prenovljen izgled vstopne strani AAI

Ob nadgradnji Arnes učilnic je bila v ospredju predvsem uporabniška izkušnja. Tako boste opazili, da ima nova začetna stran drugačen pogled in nekaj dodatnih menijev.

Prenovljen meni na vrhu začetne strani spletne učilnice.

Hkrati je bil dodan tudi nov pregleden meni na levi, ki znotraj predmeta služi za hiter in učinkovit pregled dejavnosti in virov v predmetu, hkrati pa lahko znotraj tega menija dejavnosti in vire tudi premikate po predmetu – torej ni več potrebno iskati po celotnem predmetu in nato vleči čez druge stvari. Sedaj preprosto to naredite v levem meniju.

Ker v današnjem času ogromno uporabnikov (primarno so to učeči se) do spletnih učilnic dostopa preko mobilnih naprav, so za ta namen uredili tudi izgled in postavitev elementov znotraj predmeta. Tako ima sedaj poljubna dejavnost ali vir večje polje, na katerega je lažje klikniti, hkrati pa je med zaporednimi dejavnostmi oziroma viri več prostega prostora za boljšo preglednost.

Večina posodobitev se torej nanaša na uporabniški vmesnik in uporabniško izkušnjo. Nič drugače ni niti pri nastavitvah predmeta ali nastavitvah dejavnosti oziroma vira. Pri predmetu je sedaj na vrhu predmeta skrbniku (učitelju) predmeta viden nov meni, ki vsebuje vse ključne zavihke: Predmet, Nastavitve, Sodelujoči, Ocene, Poročila, Več. Skupaj s tem je prišlo tudi do poenotenja nastavitev, npr. sedaj je nastavitev za dodajanje ključa za vstop v učilnico za udeležence na voljo pod zavihkom Sodelujoči -> Metode vpisa. Prej je bila ta nastavitev v sklopu vseh skupnih nastavitev predmeta (znotraj podskupine Sodelujoči).

Tudi pri samih nastavitvah in izgledu dejavnosti je prišlo do nekaterih sprememb. Kot predmet, ima tudi dejavnost sedaj na vrhu nov meni, z vsemi uporabniki zavihki: Ime dejavnosti, Nastavitve, Več. Nekatere dejavnosti imajo tu še nekaj dodatnih zavihkov (kot recimo Forum, ki ima še zavihek Ocene – to je seveda odvisno predvsem od narave dejavnosti).

Prenovljen Arnes Vodič za spletne učilnice

Za ta namen smo tudi že prenovili spletni vodič Arnes učilnic, skupaj z novimi slikami in razlagami, ki vam je dostopen na tej povezavi. Najdete ga tudi znotraj spletne učilnice v zgornjem meniju desno pod ikono knjige.

Uporabniška izkušnja preko webinarja

Za boljši začetek v prenovljenih učilnicah smo izvedli tudi webinar, kjer so udeleženci spoznali novo uporabniško izkušnjo pri urejanju predmeta. Predavatelj je prikazal tudi premikanje dejavnosti na način “povleci in spusti” v kazalu predmeta in dostop do nastavitev v menijih.

Poudarek je bil tudi na dostopnosti predmeta v Arnes učilnicah za slepe in slabovidne, obveščanju učencev o posodobitvah vsebin in prenovljeni uporabniški izkušnji aktivnosti “Zbirka podatkov”. Seveda pa ni manjkalo niti nasvetov za preoblikovanje predolgih spletnih učilnic.

Webinar si lahko ogledate spodaj, ali pa na povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja