Naravoslovni dan GOZD

Na naši šoli smo izvedli skupni naravoslovni dan, ki so ga letos posvetili gozdu. Učenci so se tako ali drugače ukvarjali z gozdom in na zanimiv ter izredno pester način spoznavali ta naravni ekosistem, ki v sebi skriva marsikaj.

Učenci od 1. do 5. razreda so odkrivali znane in manj znane stvari o gozdu v kar petih delavnicah. Tako so v prvi delavnici spoznali, kaj je gozdni bonton in da v gozdu “živijo” tudi gozdni škrati in vile, v drugi delavnici so se seznanili z gobami oz. glivami in gozdnimi rastlinami, v tretji pa se pogovarjali o gozdnih živalih. Četrta delavnica je preizkušala njihova čutila, saj so poskušali prepoznati zvoke oz. šume, ki jih lahko slišimo v gozdu, medtem ko so v peti delavnici izvedeli, kako vse se lahko orientiramo v naravi, posebej pa, kadar se nahajamo v gozdu.

Šestošolci so skupaj z gobarjem spoznavali gobe in gozdne rastline, medtem ko so se sedmošolci odpeljali v Nazarje, kjer so se sprehodili po tamkajšnji gozdni učni poti, si ogledali Muzej lesarstva in gozdarstva Nazarje ter obiskali podjetje, ki se ukvarja s predelavo lesa. Osmošolci so se z lovcem pogovarjali o živalih, ki prebivajo v slovenskih gozdovih, devetošolci pa so z gozdarjem odšli v bližnji gozd, kjer jim je povedal številne zanimive podatke ter preizkusil njihovo znanje o drevesih in gozdu nasploh. 

Naravoslovni dan se bo prav gotovo vsem vtisnil v spomin, najpomembneje pa je, da vsi ob tem ohranimo zavest, da je potrebno skrbeti za naše gozdove in spoštovati tisto, kar nam nudijo v vsakdanjem življenju. In to vsak po svojih najboljših zmožnostih.

V projektu je sodelovalo vseh 300 učencev in 18 učiteljev, sodelovali so tudi drugi zunanji sodelavci.

Ocena storitve

Ocena je pripravljena v skladu z opisom za ocenjevanje aplikacij.

Relevantnost
Prilagajanje
Povratna informacija
Miselni procesi 
Uporabnost
Vključenost učencev
Deljenje

Povzetek

Naravoslovni dan se bo prav gotovo vsem vtisnil v spomin, najpomembneje pa je, da vsi ob tem ohranimo zavest, da je potrebno skrbeti za naše gozdove in spoštovati tisto, kar nam nudijo v vsakdanjem življenju. In to vsak po svojih najboljših zmožnostih.

4.3

2 thoughts on “Naravoslovni dan GOZD

 1. Mojca Vergelj
  12. 4. 2022 at 13:51

  Zelo ste se potrudili. Organiziacija tako raznolikih dejavnosti za tolikšno število učencev ni “mačji kašelj.” Zunanji sodelavci so popestrili dogajanje in s svojimi praktičnimi izkušnjami še dvignili nivo že tako odlično organiziranih in izvedenih dejavnosti.

 2. URška
  12. 11. 2022 at 18:22

  Krasno! ZElo dobro izpeljan ND.
  Sama v 2.r izvedem v šolskem gozdičku: opazovanje tal, odtis lubja, zbiranje listov različnih dreves…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja