Naredimo video s PowerPointom

Z delom na daljavo smo učitelji bili primorani raziskati veliko novih orodij in aplikacij, če smo hoteli narediti pouk čimbolj podoben pouku v živo. Za to smo porabili veliko časa in energije. V določenih primerih pa smo se naučili, kar pravijo tudi nekateri strokovnjaki, da najnovejša tehnologija ne prinaša vedno več rezultatov oziroma boljšo motivacijo pri učencih.

Učitelji imamo pripravljenih že veliko PowerPoint predstavitev in če si vzamemo nekaj časa ter predstavite posnamemo in pretvorimo v videe, bo to dobra naložba tudi za prihodnost. Ko namreč video enkrat naložimo v spletno učilnico, lahko do razlage pridejo tudi učenci, ki se ne morejo udeležiti pouka zaradi bolezni in učenci, ki morajo razlago slišati večkrat. Mogoče se ob tem komu poraja vprašanje, ali ne bi bilo preprosteje pobrskati za že obstoječimi videi s podobno vsebino na kanalu YouTube. Tudi to je ena od možnosti, včasih celo zelo dobra, vendar se pogosto izkaže, da tovrstne razlage niso prilagojene za učence našega razreda, da so enkrat prenatrpane, drugič povedo premalo, včasih nas pa zmoti kaj tretjega. Če video izdelamo sami, ga prilagodimo sebi in našim učencem.

Zakaj sploh shranjevati predstavitev kot video, zakaj ne preprosto deliti PowerPointove predstavitve z učenci? Ob prvem zaprtju smo ugotavljali, da zadnja možnost ni najboljša rešitev, saj vsi programi, ki so jih imeli učenci nameščene na računalnikih in drugih napravah (tablice, pametni telefoni), niso podpirali naših PowerPoint predstavitev. Ugotovili smo, da je video oblika predstavitve (Video MPEG-4, ki jo omogoča PowerPoint) še najbolj učinkovita za deljenje naše razlage in obenem na voljo v formatu, ki ga podpira večina naprav.

Če že vnaprej vemo, da bomo PowerPoint predstavitev uporabili za izdelavo videa, je dobro, da med pripravo predstavitve, torej že pred snemanjem, upoštevamo nekaj smernic za dober video: poudarjanje pomembnih informacij, delitev informacij, ujemanje govornega in napisanega, dolžina, pogovorni slog, …

Če imamo čas in voljo, se lahko »igramo« še naprej in naš video v Arnesovi spletni učilnici naredimo interaktiven s pomočjo h5p orodij. Kakšne so prednosti tega? Na ta način lahko učenci aktivneje pridobivajo nove informacije ali sproti preverjajo svoje znanje. Ena od prednosti je tudi ta, da se rezultati preverjanj zbirajo v učilnici in učitelji lahko spremljamo uspešnost učencev.

Viri slik:

PowerPoint to video. https://www.talkhelper.com/wp-content/uploads/2021/02/convert-powerpoint-to-video.png

Aplikacije. https://images.app.goo.gl/cQzVo8KeuSsVBcFC8

https://images.app.goo.gl/ynrtGscnncgFAMoX7

https://images.app.goo.gl/frgeTRoNqAPJe88q9

https://images.app.goo.gl/3LPrLTke5Fbt92ueA

https://images.app.goo.gl/3LPrLTke5Fbt92ueA

https://images.app.goo.gl/uTPWvKRQWPgf8FSJ6

https://images.app.goo.gl/jd3ypo4NjsaZ9m839

https://images.app.goo.gl/dX1Hr4DEtbXa3Wox5

https://images.app.goo.gl/zLCkq7vykqjhCrzB6

https://images.app.goo.gl/FZBNGJGRp253ohRj6

H5p interakcije in pregled rezultatov. Lasten vir.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja