Osebna izkušnja: Uporaba IKT aplikacij za delo pri pouku

Avtorica: Kim Valentinčič

Dejstvo je, da se učitelji neprestano učimo, a le tako lahko učencem omogočamo čim boljši učni proces. Kot učiteljica angleščine in španščine v OŠ vedno pogosteje opažam, da poučevanje tujega jezika ne doseže popolnega namena, če ni podkrepljeno in obogateno z uporabo IKT pri pouku. Uporaba IKT vse pogosteje nadomešča del klasičnega pouka. 

Učenci se ob učenju z IKT učijo na zabaven in interaktiven način, ki ni sam po sebi »zabava« temveč namensko učenje, ki poteka v pozitivnem učnem okolju. Z uporabo aplikacij kot so Kahoot in Wordwall pri pouku opažam, da učenci zelo radi utrjujejo slovnične čase, obliko nepravilnih glagolov v angleščini in tudi tako bolj ozavestijo učenje v neposredni obliki. Učenci so ob uporabi tablic samostojni, svoje učenje ozaveščajo in pri pouku sodelujejo še bolj, kot pa bi le ob »suhoparni« uporabi klasičnih delovnih listov ali vaj iz učbeniškega kompleta.

Pri utrjevanju in preverjanju znanja tako vključujem učne aplikacije pri pouku tujega jezika, pri čemer le-te lahko odlično služijo za uporabo za določen časovni del učne ure ali za polno IKT učno uro.

Učenci se pridružijo igri Kahoot z Game PIN.

5 thoughts on “Osebna izkušnja: Uporaba IKT aplikacij za delo pri pouku

 1. Petra Krivc
  14. 10. 2020 at 19:50

  Všeč mi je ideja in predstavitev. Učenci ob raznih igrah pozabijo na to, da utrjujejo znanje. So sproščeni in si ravno zaradi tega tudi več zapomnijo.

 2. Barbara Završnik
  16. 3. 2023 at 12:00

  Kahoot tudi sama veliko uporabljam, v šoli imamo šolske tablice in aplikacija je na njih že naložena. Tudi za učitelja je ta aplikacija enostavna za uporabo. VUporabljam jo tudi za uvodno motivacijo, ne le za utrjevanje snovi. Zelo mi je všeč predstavitev, razumljiva tudi za vsakega, ki se z aplikacijo morda še ni srečal.

 3. Katja
  16. 3. 2023 at 14:26

  Aplikacijo Kahoot pri pouku pogosto uporabljam, predvsem za ponavljanje in utrjevanje. Ker poučujem angleščino, uporabljam že narejene Kahoot kvize, saj jih je na voljo res veliko. S kvizi utrjujemo slovnico, besedišče… Učenci uživajo v Kahoot urah. Nekateri učenci so sami poskusili narediti svoj Kahoot kviz in tako prevzeli vajeti šolske ure; predhodno sem kviz pregledala.

 4. Nataša Harl
  21. 3. 2023 at 13:01

  Kahoot sicer še nisem veliko uporabljala, vendar vem kako deluje. Zdi se mi uporaben predvsem za ponavljanje in utrjevanje znanja. Še posebej je njegova uporabnost prišla do izraza v času šole na daljavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja