Popestrite učni proces z uporabo aplikacije Kahoot!

Kahoot!

Predstavil bom prosto uporabno (za učitelje je potrebna registracija) aplikacijo Kahoot!, ki jo sam uporabljam pri pouku za ponovitev oz. utrjevanje predelane snovi, hkrati pa služi kot popestritev samega učnega procesa.

Kahoot! je preprosto in učinkovito motivacijsko orodje za mlade, ki upošteva načela »game based learning«.

Vse kar potrebujemo za uporabo aplikacije je računalnik oz. pametna naprava (telefon, tablica, …) in povezava na svetovni splet. Aplikacijo si lahko tudi naložimo na pametno napravo.

Predstavil vam bom kako naredimo preprost kviz.

Na spletni strani kahoot.com zgoraj desno izberemo opcijo SIGN-UP za nove uporabnike ali LOG IN za že registrirane uporabnike.

Pri registraciji novega uporabnika izberemo tip računa, ki ga želimo ustvariti. Sledi opis delovnega področja ter vpis kontaktnih podatkov.

Sledi izbira med paketi Basic (prosto dostopni), Pro in Premium (oba sta plačljiva, lahko ju pa brezplačno preizkusimo). Za moje delo povsem zadošča brezplačni paket. Vnesemo še par opcijskih podatkov in delo z Kahoot!-om se lahko prične.

Odpre se nam nadzorna plošča, ki nam ponuja veliko možnosti.

Za izdelavo kviza izberemo možnost Create kahoot, ki se nahaja desno na zaslonu, nato izberemo možnost New kahoot.

Odpre se nam okno za izdelavo kviza. Najprej zgoraj vpišemo ime kviza ter (opcijsko) opis kviza. Poleg tega lahko določimo še nekaj drugih nastavitev kviza kot so naslovna slika, jezik, mesto shranjevanja, glasba v ozadju in lahko izberemo, da je kviz viden vsem uporabnikom ali le nam.

Ko smo določili osnovne nastavitve kviza se vrnemo v prejšnje okno, kjer pričnemo z dodajanjem vprašanj v kviz.  V kviz lahko vstavimo poljubno število vprašanj, ki so lahko poljubnih tipov. Vprašanji tipa kviz (izbira odgovora med več možnostmi) in drži/ne drži sta prosto uporabni.

Za vsako vprašanje tako določimo čas za odgovor, število prejetih točk za pravilen odgovor, prav tako lahko dodamo sliko v vprašanje, ne smemo pa pozabiti označiti pravilnega odgovora.

Ko smo zaključili z dodajanjem vprašanj in njihovih nastavitev, s pritiskom na gumb DONE, ki se nahaja zgoraj desno na zaslonu potrdimo ustvarjanje novega kviza.

Sedaj ko smo ustvarili kviz(e) so le-ti v seznamu na desni strani zaslona. Izberemo poljubnega in lahko pričnemo z igro. Ko pritisnemo na gumb PLAY lahko izbiramo med dvema možnostma igre: teach in assign. Izberemo želeno možnost, nastavimo še način igre (posamezno ali v skupinah). Kreira nam se Game PIN, ki je številka, ki jo udeleženci potrebujejo za vpis v spletni kviz preko spletnega brskalnika ali naložene Kahoot! aplikacije na pametni napravi.

Udeleženci kviza po prijavi vpišejo ime. Ko so vsi udeleženci kviza vpisani lahko pritisnemo gumb START za začetek kviza.

V kvizu se točkuje pravilnost odgovorov, prav tako pa je pomemben čim krajši čas odgovora, saj ta prinaša več točk. Po zaključku kviza lahko pridobimo vse povratne informacije o uspešnosti učencev pri kvizu, razne statistike, itd.

Kahoot! je enostavna aplikacija za uporabo, tako za učitelje kot za učence. Primeren je za kratka utrjevanja ali preverjanja znanja npr. pred začetkom ali pa na koncu ure.

Uporaba te aplikacije se mi je pokazala kot zelo uspešna pri ponovitvi ali utrjevanju snovi, saj učenci na zanimiv način preverjajo svoje znanje in obenem tudi tekmujejo med seboj.

Ocena

Relevantnost
Prilagajanje
Povratna informacija
Miselni procesi
Uporabnost
Vključenost učencev
Deljenje
Uspešnost učencev
Nivo uporabe po SAMR modelu

Povzetek

Kahoot! je enostavna aplikacija za uporabo, tako za učitelje kot za učence. Primeren je za kratka utrjevanja ali preverjanja znanja npr. pred začetkom ali pa na koncu ure.

4.6

12 thoughts on “Popestrite učni proces z uporabo aplikacije Kahoot!

 1. Marjeta Mrakič
  12. 4. 2020 at 10:05

  V članku je zelo nazorno opisana prijava in uporaba aplikacije Kahoot. Vsi koraki so podprti tudi s slikami, tako je za bodočega uporabnika vse veliko lažje.

 2. Jasmina Delic
  12. 4. 2020 at 11:35

  Hvala za nazorno prikazana navodila za uporabo aplikacije. Sem se že registrirala in naredila prvi kviz.

 3. Virineja
  15. 4. 2020 at 11:23

  Kahoot že nekaj časa uporabljam in super, predvsem otroci so zelo motivirani! Ker poučujem angleščino imam še dodatno prednost, saj je precej kvizov za učenje angleščine že na voljo. Lahko pa si jih prilagodim, popravim. Všeč mi je tudi, da lahko dam domače delo, če izberem Challenge namesto Play.

 4. Anja Hudales
  15. 4. 2020 at 15:17

  Prvič slišim za to aplikacijo, ampak jo bom zdaj zagotovo preizkusila. Sploh v tem obdobju, ko pridejo takšni kvizi še kako prav za popestritev učenja. Hvala za tako nazorno predstavitev aplikacije.

 5. Irena
  24. 5. 2020 at 18:21

  To je torej orodje, ki ga uporabimo v razredu, ne pri delu na daljavo?

 6. sara
  18. 11. 2020 at 14:20

  Zakaj se mi vedno odpre zahteva za vpis številke kartice? Želela bi uporabljati brezplačno, pa mi nikakor ne uspe.

 7. Maja
  2. 12. 2020 at 09:47

  Že več let uporabljam, sedaj pa se tudi jaz bojim, da je plačljivo. Tudi meni ne uspe, tako kot mi je pred leti -brezplačno..

  1. sara
   6. 12. 2020 at 18:54

   Hvala za odgovor! Poskušam priti brezplačno noter, pa ne gre 🙁

 8. Gregor
  16. 3. 2022 at 10:13

  Enostavna in učinkovita aplikacija za utrjevanje ali preverjenje znanja. Kljub temu, da ima v brezplačni različici precej omejitev.

 9. Andreja Fekonja Hamler
  16. 3. 2022 at 22:43

  Uporabila sem že aplikacijo Kahoot! na začetku ure kot motivacijo in na koncu ure za ponovitev snovi. Učenci se radi igrajo s to aplikacijo. Zelo hitro in natančno vpišejo tudi kodo igre.

 10. Tanja
  20. 3. 2022 at 13:52

  Kahoot večkrat uporabljamo pri pouku matematike. Uporabljamo ga predvsem pri ugotavljanju predznanja učencev ali utrjevanju. Učenci so pri tem zelo motivirani.

 11. Petra
  18. 11. 2022 at 14:45

  Super aplikacija. Bogat nabor že izdelanih kvizov, ki se jih z malo truda predela za svoje potrebe oz. za potrebe svojih učencev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja