PRAZNIČNO USTVARJANJE

December je mesec veselega pričakovanja. Vabi nas, da bi si vzeli čas zase in naše bližnje.

Ta tehniški dan je namenjen temu, da se za trenutek ustaviš in prenehaš z računanjem, prepisovanjem … in izdelaš nekaj izdelkov, ki bodo krasili tvoj dom.

Današnji dan bo zelo ustvarjalen. Najprej boste izdelali in napisali novoletno voščilnico, v katero boste napisali najlepše želje ljudem, ki so vam blizu: staršem, dedku in babici ali prijatelju.

NOVOLETNA VOŠČILNICA

Uporabi trši papir za osnovo, časopis, barvni papir, papir za zavijanje, flomastre, barvice…

Open Clipart. Pixabay.com. (b.d.).

Iz barvnega papirja izreži trakove. Trši papir prepogni in na prvo stran prilepi trakove v obliki smrečice. Na smrečico lahko nato narišeš okraske ali snežinke. Primer voščilnic, ki smo jih izdelali lani je na sliki spodaj.

Na notranjo stran voščilnice napiši VESELE PRAZNIKE IN SREČNO NOVO LETO 2023! Spodaj lahko še kaj narišeš. Ne pozabi se podpisati v desni spodnji kot.

Christmas Library. Christmas clipart #2963624. (b.d.)
http://clipart-library.com/new_gallery/christmas-clipart-1.png

OKRASKI IZ SLANEGA TESTA

Zamesi slano testo. Z njim ste gotovo ustvarjali že v vrtcu. Recept je enostaven.

Potrebuješ:

  • 300 g moke (gladke bele)
  • 300 g soli
  • 2 dl vode
  • 1 žlica olja

Vse sestavine damo v posodo in jih zmešamo skupaj. Ko se začne delati kepa, damo slano testo na delovni pult in ga z rokami zgnetemo. Po potrebi lahko še malo pomokate delovno površino. Gnetemo dokler ne dobimo gladkega testa.

OKRASKI ZA NA SMREČICO

Slano testo razvaljaj. Na testo postavi čipko, prtiček ali kaj drugega. Z valjarjem odtisni vzorček. Vzorček lahko tudi narišeš z zobotrebcem. Z modelčkom za piškote izreži poljubno obliko. Na vrhu s slamico ali zobotrebcem naredi luknjico. Posuši. Ko so okraski suhi jih lahko pobarvaš.

Kuhartnica. Okraski iz slanega testa za novoletno smrekco. (27. december 2016).
https://www.kuhartnica.si/okraski-iz-slanega-testa-za-novoletno-smrekco/

SOVICA

 slanega testa oblikuj kroglico. Z valjarjem ali z roko jo splošči, da dobiš krog. Na spodnjem delu kroga s flomastrom naredi vzorček za perje. Levi in desni del kroga zapogni navznoter, da bodo nastala krila. Zgornji del zapogni navzdol. To je glava. Z ravnilom oblikuj kljunček, s flomastrom pa oči. Na vrhu naredi luknjico, da jo boš lahko obesil. Posuši.

Dobrateta.si. Packajmo skupaj 2. (b.d.).
https://www.dobrateta.si/enote?tmpl=component&catid=0&id=63

Oglej si naše sovice iz gline.

Sovice iz gline

Želim ti veliko zabave pri ustvarjanju.

učiteljica Petra

One thought on “PRAZNIČNO USTVARJANJE

  1. Anja Cempre
    4. 1. 2023 at 17:40

    Zanimiv prispevek. Glede na to, da je TD potekal na daljavo so navodila dobro podana – jasna in opremljena s fotografijami, dejavnosti pa primerne za učence prvih razredov. Všeč mi je, da je dodana tudi fotografija izdelkov, ki so jih učenci naredili v šoli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja