Prepoznavanje in boj z dezinformacijami

Ptica ne poje, ker ima odgovor, temveč ker ima pesem. – Maya Angelou

Skozi zgodovino so se dezinformacije vedno pojavljale, predvsem v težkih časih. Dandanes, so s pojavom socialnih medijev dezinformacije dobile nova krila – širijo se hitreje in učinkoviteje, kot dejanske preverjene informacije.

Vir slike: https://www.stopfake.org/en/fake-news-detector/. CC

Ker smo tudi sami, kot učitelji le ljudje, tudi mi nismo odporni na past dezinformacij. Danes je še toliko bolj pomembno, da učence oziroma dijake, nenazadnje pa tudi študente, podučimo o kritičnem mišljenju in načinu prepoznavanja dezinformacij ter hkrati tudi preverjanja dane literature. 

S tem namenom je Evropska unija pripravila predstavitev, kjer so podani primeri trenutno najbolj ključnih dezinformacij – med njimi proticepilske teorije zarote in zgodba o tem, da stolpi 5G povzročajo okužbo s Sars-Cov-2.

Med drugim so poleg predstavitve (v .pptx formatu) navedena tudi navodila za učitelja, da mu je olajšan proces poučevanja o boju proti dezinformacijam. 

Učenci tekom predstavitve spoznajo definicijo dezinformacij, spoznajo nekaj trenutno tipičnih primerov dezinformacij, kako nastanejo, kako se širijo, ter kako se z njimi spopadati na primeren način. Učenci se tekom pouka tudi porazdelijo v skupine in naredijo študijo primera. Nenazadnje pa so v predstavitvi tudi na voljo zunanji viri, kjer so dostopne igre za učenje o dezinformacijah (v angleščini) nato pa tudi množica povezav do primernih virov po različnih državah članicah Evropske unije.

Povezava do predstavitve: https://europa.eu/learning-corner/spot-and-fight-disinformation_sl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja