PhotoFiltre – preprosta obdelava fotografij

S programom PhotoFiltre lahko fotografije spremenimo, obdelamo na več načinov. Program dopušča osnovne spremembe kot je dodajanje/ odvzemanje svtlosti, dodajanje/odvzemanje kontrasta, dodajanje/odvzemanje nasičenosti barv, gama korekcija, automatska gama korekcija in kontrast, spreminjanje fotografije v črno-bele ali v sepia odtenke, mehčanje, ostrenje robov… znotraj menija “Prilagodi” in “Filter” pa se lahko poigramo z ogromno možnih sprememb. Nekaj primerov je prikazanih, velja pa si zapomniti, da je bolje biti pri efektih zmeren in se držati načela “manj je več”.

Učna ura je primerna pri uri likovne vzgoje ob spoznavanju estetske vrednosti izdelkov, kiča, lahko pa je le priprava na zahtevnejše naloge ob uporabi IKT kot je izdelava foto-stripa, montaža (npr. preoblikovanje prostora) ali le kot priprava fotografij za izdelavo predstavitve, plakata… pri kateremkoli predmetu.

Cilji
Učenci:

  • spoznajo možnost popravkov na fotografiji,
  • znajo fotografijo izboljšati (svetlost, kontrast…),
  • izdelajo tri dobre (estetske) primere z efekti
  • ločijo med slabimi (kičastimi) spremembami z efekti
  • primerjajo in komentirajo slabe in dobre rešitve
  • razumejo pojme funkcij programa
  • utrjujejo svoje znanje na IKT
  • znajo shraniti nov izdelek

Opis izvedbe
Najbolje je, da lahko vsak učenec preizkuša funkcije programa na svojem računalniku, sicer pa lahko delo poteka v dvojicah in si izbirajo, zapisujejo dobre in slabe efekte, ki sliko ne naredijo kičasto. Učitelj na začetku vodi, usmerja osnovne spremembe na fotografiji, kasneje pa učenci preizkušajo filtre samostojno.

Odprite program in znotraj programa odprite neko fotografijo (datoteka: odpri). Našli boste ogromno možnih filtrov, sprememb, ne pozabite pa si poprej narediti kopijo slike, da si ne uničite originala. Torej vse efekte preizkušajte na kopiji, ki si jo lahko vmes shranjujete (seveda vsakič pod različnim imenom), ko dosežete učinek, ki vam je všeč.

Najprej se lahko poigrate s spremembami, ki vam jih ustvari program avtomatsko in ugotovite, ali vam je dan rezultat všeč. Najbolje je, da sami določite ustrezno svetlost, kontrast, nasičenost… ostale spremembe pa so odvisne od vašega namena oz. cilja, ki ste si ga zastavili. Fotografijo lahko z enim klikom spremenite v sivine ali videz stare fotografije. V hitrem meniju je ikona “PhotoMasque”, ki vam ustvari poljubno masko čez celotno površino slike ali samo kot okvir. Preizkušate lahko še mnogo sprememb v meniju: “Prilagodi” in “Filter”. Nekaj primerov imate pred seboj. Učenci sproti shranijo tri zelo dobre spremembe in tri spremembe, ki fotografijo naredijo kičasto, slabšo kot je bil original. Izdelke primerjajo in komentirajo.

640px-PhotoFiltre_primeri1

Opis programa PhotoFiltre

2 thoughts on “PhotoFiltre – preprosta obdelava fotografij

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja