Primer uporabe Google Zemlja pri pouku geografije

Google Zemlja (angl. Google Earth) je programska oprema, ki upodablja 3D predstavitev Zemlje. Namenjena je virtualnemu iskanju, urejanju podatkov ter prikazovanju in ogledu slik na planetu Zemlja, ki temeljijo predvsem na satelitskih posnetkih. Uporabnik se lahko s klikom miške premika po zemeljski obli v 3D okolju in si ogleduje mesta in pokrajine iz različnih zornih kotov. Google Zemlja ponuja tudi vrsto drugih orodij in informacij, s katerimi lahko popestrimo pouk geografije (kvizi, članki, pogled različnih slojev, merjenje razdalje in nadmorske višine, itd.). Google Zemljo lahko najdemo na spletu ali si jo namestimo na računalnik, tablico ali pametni telefon (https://earth.google.com/web/).

Z orodjem Google Zemlja lahko popestrimo učno uro. Primer uporabe je izdelava predstavitve, ki poleg splošnih informacij, ki jih zapišemo o izbrani tematiki, omogoča učencem prikaz točne lokacije določenega pojava, kraja, znamenitost, itd. Učenci dobijo o učni temi tako nazornejše predstave.

10 thoughts on “Primer uporabe Google Zemlja pri pouku geografije

 1. staša
  4. 4. 2023 at 21:54

  Zelo zanimiva aplikacija ki jo redno uporabljam pri pouku od 6. do 9. razreda. Ima veliko možnosti predstavitve geografskih tematik. Google Earth je najbolj fotorealistična digitalna različica našega planeta. Je najbolj podroben globus na svetu.

 2. Rozana Mužica
  6. 4. 2023 at 15:28

  Zelo uporabna aplikacija, ki uporabnikom (učencem) pomaga razviti jasno predstavo o kraju, znamenitosti, pojavu. Želela bi si, da bi obstajala tudi v času mojega šolanja. 🙂
  Ker je uporabna tudi pri drugih predmetih, jo bom poskusila vnesti v moje vsebine.

 3. Rozana Mužica
  6. 4. 2023 at 15:32

  Primer uporabe te aplikacije pri pouku se mi zdi zelo smotrn, saj si učenci lahko predstavljajo kraje, znamenitosti, pojave.
  Uporaba se zagotovo lahko prenese tudi na druge predmete, zato bom preučila možnosti uporabe tudi pri pouku tujih jezikov.

 4. Jure Čufer
  13. 11. 2023 at 14:06

  Pri pouku geografije zelo uspešno in na zanimiv način nadomešča uporabo klasičnega zemljevida.

 5. Diana
  13. 11. 2023 at 20:07

  Primer te aplikacije se mi zdi smotrn, saj si učenci bolje predstavljajo različne kraje na planetu.

 6. Katja
  17. 11. 2023 at 09:47

  Aplikacijo bi uporabila tudi pri mlajših učencih za razvijanje osnovnih geografskih predstav, iskanje držav – mlajši otroci radi raziskujejo svet.

 7. Neja
  11. 3. 2024 at 18:55

  Aplikacijo bi uporabila pri spoznavanju različnih zemljevidov, pri spoznavanju osnovnih geografksih pojmov ter kot pomoč pri risanju zemljevidov. Dan danes večinoma uporabljamo navigacijo preko telefona, zato se mi zdi, da je dobro s tem seznaniti tudi učence.

 8. 12. 3. 2024 at 14:01

  Aplikacija je primerna za uporabo pri vseh urah ne samo pri urah geografije, saj vzpodbuja razvijanje osnovnih geografskih predstav in nadomešča klasižen zemljevid in nazorno predstavitev.

 9. Martina Sluga
  13. 3. 2024 at 09:04

  To aplikacijo redno uporabljam v šoli in tudi v zasebne namene. Aplikacijo uporabljam tako pri manjših kot večjih učencih. Gre za razvijanje geografskih znanj, mlajši otroci raje raziskujejo. Zelo dobre so tudi slikovne predstave, ki so dodane zemljevidu.

 10. Darja Gramc Kavčič
  6. 4. 2024 at 08:15

  Aplikacijo uporabljam pri pouku geografije. Z njo učenci dobijo boljšo predstavo o Zemlji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja