Razvoj vzdržljivosti na daljavo

Tek. Vir: Pixabay

Tek. Vir: Pixabay

Vir: Pixabay

Namen

Predstavljen je primer vadbe vzdržljivosti pri predmetu šport (ŠPO)/športna vzgoja (ŠVZ) pri izobraževanju na daljavo (zadnji VIO OŠ in SŠ). Pri učenju bo učenec/dijak spoznal različne metode za razvoj vzdržljivosti in poskušal doživeti učinke rednega gibanja na zdravje in dobro počutje.

Opis sklopa

Vzdržljivost je funkcionalna sposobnost človeka, da lahko opravlja določeno dejavnost dlje časa. Je ena tistih gibalnih sposobnosti človeka, ki je v največji meri povezana z njegovim zdravjem, telesno vitalnostjo in kakovostjo njegovega življenja. Zato ima razvoj vzdržljivosti pomembno mesto pri predmetu šport/športna vzgoja in jo z različnimi metodami dela postopoma razvijamo vsako leto. Z vzdržljivostno vadbo se zaradi pospešenega delovanja srčno žilnega in dihalnega sistema ob kondiciji krepi tudi imunski sistem vadečega, redna vzdržljivostna vadba pa vpliva tudi na boljše psihično počutje.

Tej vsebini namenimo okvirno 10 ur v spomladanskem obdobju, kar pomeni, da lahko na daljavo učenci vzdržljivost razvijajo 2 – 3 tedne. Vsebinski sklop za učenje na daljavo je pripravljen na način, da si dejavnosti sledijo zaporedno. Učenec izbira med različnimi gibalnimi dejavnostmi (hoja, tek, kolesarjenje, rolanje, pohodništvo, skupinska kondicijska vadba preko videa (npr.tabata), različna domača opravila) glede na okolje v katerem živi, lasten interes in možnosti, ki jih ima na razpolago doma. K sodelovanju lahko povabimo tudi ostale družinske člane.

Pojasnilo: Uporabljena sta izraza učitelj in učenec za osnovno in srednjo šolo in za oba spola.

V sklopu razvoja vzdržljivosti bodo učenci:

Priporočilo: Učitelj iz nabora izbere tiste cilje /namene, ki jih učenci pri izobraževanju na daljavo lahko dosežejo. Za naš primer smo izbrali 4, ki so zapisani odebeljeno.

 • razvijali vzdržljivost
 • z učiteljevo pomočjo oblikovali individualni/svoj načrt vadbe 
 • vzdržali dolgotrajnejši napor s hojo, tekom, kolesom, rolerji, plesom…
 • primerjali svoje sposobnosti na začetku, med in na koncu vadbenega procesa (npr. obdobje 14 dni)
 • razumeli kaj se med tekom,… dogaja v njihovem telesu in kako se njihovo telo odziva na aerobno vadbo (dihanje, srčni utrip, potenje, utrujenost, potreba po tekočini, počutje,…)
 • razumeli kako redna vadba vpliva na njihovo zdravje in počutje
 • ugotovili, da utrujenost po gibalni dejavnosti pozitivno vpliva na kakovosten spanec
 • skrbeli za nadomeščanje tekočine in mineralov
 • poskrbeli za varno izvajanje gibalne dejavnosti 
 • vztrajali pri načrtovanem programu vadbe
 • spoštovali vložen napor ugotovil, da je za uspeh potrebno potruditi

Splošno navodilo/pojasnilo za šport

Pri samostojnem učenju izhajamo iz predznanja (kaj že znajo in kako razumejo) in sposobnosti učencev ter upoštevamo njihovo različnost. Od tega je tudi odvisen čas trajanja učnega sklopa. Učenci skozi proces vadbe in proces oblikovanja, dopolnjevanja in prilagajanja svojega individualnega načrta usvojijo znanje o osnovnih zakonitostih vzdržljivostne vadbe. Najprej izmerijo začetno stanje lastne vzdržljivosti pri izbrani dejavnosti. Na tej podlagi pripravijo osebni načrt za vzdržljivostno vadbo. Izberejo dejavnost iz ponujenega nabora ali predlagajo svojo. Učitelj pregleda osebne načrt vadbe (vrsta dejavnosti in odmore), poda povratno informacijo s priporočili za morebitne dopolnitve in učence spodbudi k vadbi. Učenci v dnevnik vadbe zapisujejo opravljeno delo, srčni utrip in počutje pred, med in po dejavnosti. Učitelj spremlja dnevnike vadbe učencev,  jim daje povratne informacije, jih spodbuja in usmerja. Učitelj je na voljo učencem preko dogovorjenega komunikacijskega kanala ob dogovorjenem času. Predlagamo, da se o uporabi kanalov dogovorijo in uskladijo učitelji na šoli, da se bodo učenci lažje znašli.

Razvoj vzdržljivosti na daljavo – učenci

Časovni okvir je postavljen na predviden minimalni čas (2-3 tedne), ki je potreben za izpeljavo. Trajanje učnega sklopa je odvisno tudi od predznanja učencev. Navezuje se na cilje iz UN ŠPO v OŠ – poseben poudarek je na nekaj (4) izbranih ciljih. Primer je primeren tudi za poučevanje ŠVZ v srednjih šolah.

Slika 1: Izsek iz celotne priprave, ki je na povezavi

Prilogi:

 1. PIRAMIDA INTENZIVNOSTI VADBE
 2. MOJ DNEVNIK VADBE

Avtorji primera načrtovanja: Nives Markun Puhan, Špela Bergoč, Staša Jug, Petra Rankel, Katarina Bizjak Slanič, Tina Ferjančič, Klemen Kotnik

15 thoughts on “Razvoj vzdržljivosti na daljavo

 1. jožica
  10. 11. 2020 at 10:17

  Pozdrav,
  pri vzdržljivosti je glavna motivacija(tečem z učenci) in postopnost.
  lp jm

 2. Nejc
  10. 11. 2020 at 12:51

  Učenci 1.triade imajo velike probleme pri daljši telesni aktivnosti in pri intenzivni vadbi.

 3. Primož
  10. 11. 2020 at 14:27

  Pozdravljeni.

  Kazalniki za vzdržljivost otrok so v tem trenutku slabši kot so bili desetletje nazaj. Razlogov je verjetno kar veliko. Vsekakor nas pedagoge čaka velik izziv, kako bomo trend obrnili v drugo smer.

 4. Eva
  10. 11. 2020 at 17:22

  Učence moramo pravilno motivirati za tovrstno vadbo, kar je najlažje izvesti v obliki krajših intenzivnejših naporih v obliki štafet, poligonov in elementarnih iger, ki jih učenci premagujejo na aeroben način.

 5. Metka
  10. 11. 2020 at 21:50

  Problem so učenci, ki niso odzivni, se ne javljajo. Kako jih motivirati za delo na daljavo, da bodo šli vsaj na sprehod?
  V živo je učitelj motivator in se DA.

 6. Igor
  12. 11. 2020 at 15:13

  Na daljavo je učence lažje motivirati s kakšno novo vsebino, da jo raziskujejo npr. fartlek v 7. r, če ga do sedaj še niso delali. Lahko sami prilagajajo vsebino.

 7. Bojan
  12. 11. 2020 at 16:44

  Problem so neodzivni učenci. Podobno zadevo ” furam” že tretjo leto in sem z njo kar zadovoljen. Ampak nekaterih učencev pa kljub vsem poskusom nisem uspel pritegniti v to dejavnost.

 8. Rosana Dular
  12. 11. 2020 at 16:49

  Športu in vzdržljivosti je potrebno v teh časih nameniti več pozornosti. Oblikovati dejavnosti, ki so motivacijske za učence, kar imajo radi.

 9. Rosana Dular
  12. 11. 2020 at 16:50

  Športu in vzdržljivosti je potrebno v teh časih nameniti več pozornosti. Oblikovati dejavnosti, ki so motivacijske za učence.

 10. Katja
  12. 11. 2020 at 17:08

  Odlično se mi zdi, da je predstavljen pomen vadbe za ohranjanje vzdržljivosti za izboljšanje počutja in vpliv na pozitivno razmišljanje učencev oz. učenk. Morda tu kot predlog, da z učenci/-kami skupaj tečemo in jih tako motiviramo s sprotnimi spodbudami.

 11. Zdenka
  23. 11. 2020 at 10:10

  Vzdržljivost moramo vaditi postopno. Dolžino teka podaljšujemo tedensko ali še na daljši interval. Predstaviti jim moramo pomen vzdržljivosti.

 12. Gregor
  25. 11. 2020 at 10:54

  Učenci so neodzivni, tako da nimam prave slike glede aktivnosti. Sicer pišem kratka in jasna motivacijska navodila, tudi sam tečem, se pojavljam na tekaških in pohodnih poteh, da me lahko srečajo/vidijo.

 13. Maja
  26. 11. 2020 at 20:44

  Športu in vzdržljivosti je potrebno nameniti več pozornosti. Motivirati učence z novimi vsebinami skozi igro, na prostem, v gozdu, hribih…

 14. Matic
  8. 12. 2020 at 12:37

  Vzdržljivosti je potrebno nameniti več pozornosti. Predvsem motivirati otroke z novimi vsebinami. Uro je potrebno pripraviti tako, da je zanimiva, saj so učenci bolj motivirani za delo.

 15. Roman
  12. 2. 2021 at 13:03

  Pri razvoju vzdržljivosti je potrebno veliko pozornosti nameniti motivaciji, ki jo dosežemo predvsem z raznovrstno zanimivo vadbo. Neodzivne učence sem v času slabih vremenskih pogojev povabil, da so preko videokonference izvajali različne aerobne vadbe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja