Starši naj pripravijo otroke na različne scenarije

Deklica na plaži, prazne šolske klopi.

Vir: Pixabay.com

Vir: pixabay.com

Novo šolsko leto prinaša še veliko negotovosti o tem, kako se bo glede na epidemiološko situacijo izvajalo poučevanje. Psihologinji Majda Jus Ašič in Helena Maher Resinovič poudarjata pomen pogovora med starši in otroki, predhodne priprave na različne scenarije šolanja ter prilagodljivosti in podpore družine.

»Pomemben je odnos staršev do teh vprašanj, saj starši lahko svoje stiske in strahove prenašajo na otroke, zato se jih morajo zavedati in o njih spregovoriti,« je za Slovensko tiskovno agencijo povedala Majda Jus Ašič. Pogovor pomaga tudi pri odpravi napetosti otrok, ki potrebujejo zagotovilo, da v težavah niso sami. »Nekateri mladi bodo veseli, če bodo lahko izobraževanje nadaljevali doma, drugi bodo nesrečni, ker si želijo družbe, pogovora, interakcije z učitelji, s sošolci, interesnih dejavnosti, druženja,« je navedla psihologinja z dolgoletnimi izkušnjami pri delu v šolstvu.

Po njenih besedah je pomembno, da šole učence in dijake obvestijo o tem, kako bo šolanje potekalo, da se bodo lahko pripravili in organizirali doma. »Zagotovo bo mogoče izpeljati kakšno od načrtovanih dejavnosti v živo, ob upoštevanju pravil, ki bodo takrat veljala,« je dodala. Podobno je ocenila tudi za individualno strokovno pomoč za vse, ki imajo odločbe in tako pomoč potrebujejo, saj jo je po njeni oceni mogoče načrtovati in izpeljati v majhnih skupinah ali »ena na ena«.

Kako naj ukrepajo starši prvošolcev?

Za vse, ki v šolo šele vstopajo, Jus Ašičeva upa, da bodo svoje nove sošolce lahko spoznali v živo. Če pa se bodo učenci prvih razredov šolali na daljavo, je pomembno, da starši dan načrtujejo skupaj z otrokom in ga še pred začetkom šolskega leta pripravijo na to, da bo znal poskrbeti za svojo prehrano, da bo vedel, kaj lahko in česa ne sme delati v času, ko bo sam doma.

Začetek šolskega leta je stresen tudi za tiste, ki vstopajo v srednjo šolo, saj odhajajo na novo šolo, nekateri izven kraja bivanja, nekateri tudi v dijaški dom, med nove sošolce, učitelje, nova pravila in obveznosti.

»Tudi za srednješolce je pomembno, da se s starši dogovorijo, kako si bodo organizirali življenje, če bo pouk potekal od doma,« je dejala. Treba se je pogovoriti tudi o pravilih bontona in primerne komunikacije preko računalnika, elektronske pošte in drugih načinov komunikacije.

Pomembni sta tudi gibanje in zabava

Scenarij, po katerem bi bili vsi dijaki v šoli ves čas, se zdi malo verjeten, ocenjuje svetovalna delavka in psihologinja Gimnazije Celje – Center Helena Maher Resinovič.

Za pripravo na novo šolsko leto svetuje pogovor med starši in učenci o vseh različicah izobraževanja, ki jih bodo morda uporabili v šoli. Staršem svetuje, naj ne pozabijo, da otroci in mladostniki potrebujejo gibanje, družbo, zabavo in sprostitev, ki jo je dobro vključiti v družinsko življenje ali »urnik« svojega otroka. Predvsem pa jim polaga na srce, da svojemu otroku ali mladostniku zaupajo in ga podprejo ter se v družini pogovorijo o tem, katere kompetence je pomembno razvijati, da bodo skupaj dobro prilagojeni na novosti in morebitne spremembe v novem šolskem letu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja