Učenje na daljavo: Angleščina v 1. triletju

Kar tako, čez noč, nas je vse učitelje doletelo čisto drugačno delo, kot smo ga bili vajeni. Začeli smo razmišljati, kako najbolj učinkovito uporabiti vsa možna digitalna gradiva, ki so nam na voljo. Na spletu je malo morje različnih aplikacij in idej, na kakšne načine vzpostaviti uspešno komunikacijo z učenci.

Tudi sama sem najprej porabila kar nekaj časa, da sem pri sebi razmislila, na kakšne načine učencem učinkovito podajati snov in naloge. Kako se lahko učenci najbolj učinkovito učijo angleškega jezika v prvi triadi? S poslušanjem, ponavljanjem besed, govorom. To v razredu poteka preko gibanja in iger. Tako sem za učence posnela posnetke, na katerem sem zajela ponovitev besedišča preko otrokom že poznanih dejavnosti, ki jih izvajamo v razredu.

1. razred: Prva ura učenja angleščine na daljavo: Pozdrav učencem in ponovitev besedišča

Odzivi staršev in otrok so bili zelo pozitivni, zato sem s tem delom vztrajala. Učenci tudi po večkrat tedensko poslušajo posnetke, pri tem sodelujejo in se zabavajo. Pri snemanju posnetkov je sicer potrebno kar precej načrtovanja, od zbiranja idej, priprave osnutka, samega snemanja in končna montaže posnetka. Posnetki so namenjeni neposredno mojim učencem, saj delamo enake oziroma podobne stvari kot v razredu in tako nadgrajujejo znanje jezika. Pri načrtovanju strmim k temu, da učenci ob gledanju samostojno delajo (ne potrebujejo navodil staršev) in da posnetki vsebujejo kakšno zabavno vsebino, ki učence tudi malce nasmeji. Vedno jih kaj vprašam, počakam na njihov odgovor in dajem navodila, ki jim morajo slediti.

2. razred: Druga ura učenja angleščine na daljavo: Igrajmo se tržnico!

Snemam se kar s svojim telefonom, ki ga imam zdaj na vsakem koraku s sabo – saj nikoli ne veš, kdaj dobiš novo idejo za posnetek. Krajše posnetke naložim na računalnik in jih naložim v program iMovie. S programom je urejanje enostavno in čisto zadostuje osnovnim potrebam po oblikovanju. Omogoča vnos prehodov med posnetki, krajšanje posnetkov, dodajanje fotografij, spreminjanje hitrosti videa, dodajanje zvoka, in še in še. Program je za uporabo zelo enostaven in ga uporabnik hitro osvoji.

Oblikovanje v programu iMovie

Kljub temu se mi vsakodnevno porajajo vprašanja in misli, na kakšen način gradivo še izboljšati. Vsi delamo po svojih najboljših močeh, vsak v svojem tempu in po svojih zmožnostih. Zagotovo pa delamo marsikaj prav, saj smo v tem z mislimi in srcem.

4 thoughts on “Učenje na daljavo: Angleščina v 1. triletju

 1. Alenka Šink Mihelj
  12. 4. 2020 at 03:32

  Zelo dobra ideja za izvajanje pouka na daljavo. Predvsem bi pohvalila videoposnetke s katerim se približate učencem. Great job!

 2. Kim Valentinčič
  11. 10. 2020 at 20:19

  Posebej bi pohvalila trud učiteljice, ki je pripravila izvrstno uro pouka na daljavo, saj na interaktiven in poučen način ohranja stik z učenci.
  Učna ura je sistematično sestavljena in se približa mlajšim učencem na prijazen način.

  Uporaba iMovie izgleda dobro strukturirana in jo bom zagotovo uporabila v prihodnje.

 3. Irena Mučibabić
  13. 10. 2020 at 01:22

  Zelo simpatično pripravljen pouk na daljavo. Uživala sem ob ogledu posnetkov. Vaš način komunikacije me je zelo pritegnil. Verjamem, da učence tudi. Z veseljem bi bila vaša učenka. 🙂

 4. Silva
  14. 11. 2022 at 16:44

  Zanimiva in uporabna ideja pouka na daljavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja