Uporaba aplikacije Microsoft Whiteboard v kombinaciji z drugimi programi

Izgled-MS-Whiteboard

V osnovi je Microsoft (MS) Whiteboard digitalna bela tabla, na katero lahko sled prenesemo s pomočjo grafične tablice in priloženega grafičnega peresa. Aplikacija MS Whiteboard je na voljo kot spletna aplikacija ali pa kot namizna aplikacija, ki si jo naložimo na računalnik. Prva je namenjena osnovni uporabi, druga pa omogoča polno funkcionalnost.

Različne barve in debeline peres ter označevalnikov, možnost dodajanja slik, drugih wordovih in powerpointovih dokumentov ter spreminjanja barve in mreže ozadja nam omogočajo kvalitetno delo v različnih situacijah, bodisi pri frontalni razlagi preko videokonference bodisi pri snemanju video razlag. Aplikacija je nepogrešljiva tudi pri dodatni strokovni pomoči dijakom s posebnimi potrebami.

Primer uporabe – računanje vrednosti kotnih funkcij

Aplikacijo MS Whiteboard uporabljam v kombinaciji z grafično tablico s priloženim grafičnim peresom. Na ta način je moja pisava bolj zvezna, lepša, tudi pisanje je hitrejše. Za izdelavo videoposnetkov z razlago uporabljam program ActivePresenter, ki omogoča zajemanje dogajanja na zaslonu in snemanje zvoka. Ustvarjene vsebine shranjujem v oblačno storitev MS OneDrive, povezave teh pa objavljam v spletnih učilnicah na portalu Moodle. V kolikor učno uro izpeljem na daljavo prek videokonference, za to uporabljam aplikacijo MS Teams, kjer z dijaki delim tablo in sproti razlagam snov.

MS Whiteaboard je preprosta rešitev, ki v določeni meri poenostavi delo na daljavo in ga naredi učinkovitejšega. Sprotna razlaga snovi, snemanje razlag, objavljanje v spletnih učilnicah, individualno delo z dijaki s posebnimi potrebami, pa tudi z nadarjenimi dijaki, je samo nekaj primerov, kjer je MS Whiteboard nepogrešljiv.

Vsekakor pa aplikacija MS Whiteboard ni primerna samo za delo na daljavo, ampak je zelo uporabna tudi pri običajnem pouku v razredu. Dijaki so za delo bolj motivirani, pouk pa je na ta način bolj dinamičen.

15 thoughts on “Uporaba aplikacije Microsoft Whiteboard v kombinaciji z drugimi programi

 1. Lara
  14. 3. 2022 at 19:26

  Aplikacija bi mi bila v pomoč pri frontalni razlagi (pouk na daljavo).
  Uporabljala bi jo pri računskih nalogah (računanje koncentracij raztopin) in pri urejanju kemijskih enačb. Aplikacijo bi uporabljala s pomočjo grafične tablice s priloženim grafičnim peresom.

 2. Zvonko Kramaršek
  15. 3. 2022 at 13:35

  Aplikacija je uporabna pri frontalni razlagi in individualnem delu z učenci. Uporabil bi jo pri reševanju računskih fizikalnih nalog. Pri individualnem delu z učencem pa spremljal postopke pri reševanju nalog. Smiselna uporaba aplikacije je z grafično tablico in pisalom.

 3. Alisa
  15. 3. 2022 at 16:34

  Aplikacijo bi uporabila za izpolnjevanje nalog v delovnem zvezku s pomočjo grafične tablice.

 4. Andreja
  15. 3. 2022 at 17:38

  Zanimiv nasvet. Nekaj podobnega imajo verjetno interaktivne table. Jaz sem si mnogo gradiva pripravila za Smartboard z Notebookom, zdaj pa nič več ne deluje 🙂 Upam, da ta ni tako kratkega veka.

 5. Tatjana
  15. 3. 2022 at 20:27

  Super zadeva! Priznam, da nisem vedela zanjo. Všeč mi je hiter prenos obsežnejšega gradiva nanjo. Uporabna pri pouku na daljavo, videokonferencah, roditeljskih sestankih.

 6. 15. 3. 2022 at 20:31

  Super zadeva! Priznam, da nisem vedela zanjo. Všeč mi je hitro prenašanje obsežnejšega gradiva nanjo (celotni dokumenti). Uporabna pri pouku na daljavo, roditeljskih sestankih, ostalih videokonferencah.

 7. Marta
  16. 3. 2022 at 13:10

  Aplikacijo Microsoft Whiteboard poznam in sem uporabljala pri pouku na daljavo. Na tablici sem delila zaslon in jo uporabljala kot tablo. Zelo mi je olajšalo delo.

 8. Matevž O.
  16. 3. 2022 at 14:41

  Aplikacijo poznam in sem jo uporabil pri delu na daljavo, predvsem za razlago računskih operacij (postopek reševanja). Prav tako mi je olajšala delo z učenci z učno pomočjo, saj sem jim lahko obarval stvari, ter jim tako bolj nazorno prikazal postopke, nato pa jim snov prenesel kot datoteko ter objavil v MSTeams.

 9. Andreja Burina
  16. 3. 2022 at 17:15

  Tale aplikacija je zelo uporabna za delo na daljavo, ko smo razlagali predvsem matematično učno snov npr. pisno deljenje, ko je pomembno natančno podpisovanje in smo preko ZOOMA razlagali učno snov v živo, saj nekateri učenci niso razumeli, če so si ogledali zgolj posnetek razlage.
  Tudi ko sem imela 2 učenca sedaj od 17.11. (samostestiranje) na daljavo, sem ju povabila na pouk preko ZOOMA in sem pisala s pomočjo grafične kartice, ta tole digitalno tablo in proicirala na projektor za učence, ki so bili fizično v razredu. Uporabljala sem tako pri urah MAT in SLJ.
  Je odlično delovalo. Saj so oboji tako tista dva na daljavo, kot učenci v šoli videli zapis na tabli.

 10. Matjaž Macerl
  17. 3. 2022 at 14:20

  Ta aplikacija zelo pride prav pri podajanju snovi na daljavo, predvsem pri podajanju snovi, ki vključuje formule, skice, grafe, diagrame.

 11. Peter
  17. 3. 2022 at 14:24

  Jaz uporabljam aplikacijo Microsoft Whiteboard pri pouku na daljavo, v povezavi z grafično tablico. Če bi na šoli uporabljali okolje MS Teams, bi učenci lahko sodelovali s tabličnimi računalniki pri obdelavi učne vsebine.

 12. Natalija
  17. 3. 2022 at 18:29

  Zelo uporabna aplikacija, ob razlagi nastaja še “tabelska slika”.

 13. Mojca
  18. 3. 2022 at 17:02

  Aplikacija Microsoft Whiteboard je odličen pripomoček pri delu na daljavo. Omogoča risnje grafov, zapisovanje formul, risanje skic in podobno. Aplikacijo bi uporabljala s pomočjo grafične tablice in pisala,

 14. Izidor Mandl
  21. 3. 2022 at 21:41

  Sam sem pri delu na daljavo poskušal uporabljati aplikacijo v navezi z MS Teams z uporabo iPada. Mukotrpno opravilo ☺️

 15. Anica Čeligoj
  16. 11. 2022 at 11:27

  Aplikacija je uporabna tudi pri delu v živo (DSP), ko nimaš na voljo table ali oceniš, da bi takšen način učenca dodatno motiviral.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja