Uporaba aplikacije Plickers pri poučevanju

Kode za učence

Plickers je spletna stran in istoimenska aplikacija, ki omogoča enostavno utrjevanje in preverjanje znanja. Uporabljamo jo lahko po obravnavani snovi ali pa pred obravnavo, da ugotovimo predznanje učencev.

Do aplikacije dostopamo tako, da si ustvarimo brezplačen račun. Račun si ustvarimo samo učitelji, učenci pa ga ne potrebujejo. Učenci prav tako ne potrebujejo elektronskih naprav, medtem ko učitelj potrebuje projektor za prikazovanje vprašanj ter aplikacijo na telefonu ali tablici, s katero zajema odgovore učencev.

V aplikaciji najprej ustvarimo razred in vanj vnesemo učence. Aplikacija nam učence oštevilči po abecednem vrstnem redu, nato pa si natisnemo slikovne kode zanje. Vsakemu učencu pripada svoja koda, aplikacija pa poveže kodo z ustreznim učencem.

Plickers: Kode za učence

V Knjižnici ustvarimo naša vprašanja, vanje pa lahko vključimo slike, videoposnetke, zvočne posnetke ali slike v GIF formatu. Nato za vsako vprašanje oblikujemo dva do štiri odgovore, med katerimi bodo učenci izbirali. Tudi odgovore lahko oblikujemo kot besedilo, sliko, videoposnetek, zvočni posnetek ali GIF sliko. Ko preverjanje znanja izvedemo v razredu, učenci zasukajo kartico s svojo kodo tako, da izberejo želeni odgovor. Ko učenci nastavijo kartice, s telefonom zajamemo njihove kode, aplikacija pa nam takoj označi pravilne in napačne odgovore.

Plickers: Primer vprašanja

Glavne prednosti aplikacije so hitra in enostavna uporaba tako za učitelja kot za učence, takojšnja povratna informacija o znanju posameznega učenca in celotnega razreda ter visoka motivacija učencev za sodelovanje pri takšni obliki preverjanja znanja. V sami aplikaciji lahko takoj vidimo, kako dobro so učenci reševali posamezne naloge, ter kolikšen odstotek je dosegel posamezen učenec. Nato pa si lahko po posameznih vprašanjih ogledamo tudi odgovore učencev. Vsi odgovori ostanejo shranjeni in lahko do njih kadarkoli dostopamo.

Plickers: Primer povzetka odgovorov učencev

4 thoughts on “Uporaba aplikacije Plickers pri poučevanju

 1. Ksenija
  7. 4. 2022 at 12:31

  Super ideja za učencem bolj atraktivno preverjanje znanja.

 2. Katja
  11. 4. 2022 at 20:52

  Zanimivo. Za omenjeno aplikacijo sem slišala prvič. V prihodnosti jo zagotovo uporabim tudi sama, saj verjamem da tak način dela dodatno motivira učence za sledenje snovi in popestri pouk.

 3. Sabina
  14. 4. 2022 at 18:49

  Odlično. Tudi jaz aplikacije ne poznam, jo pa zagotovo preizkusim in uporabim za popestritev in dodatno motivacijo dela pri pouku.

 4. Tjaša
  1. 12. 2022 at 13:09

  Vau, super aplikacija. Sama je še ne poznam, ampak jo bom sigurno kmalu uporabila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja