Uporaba zbirk na MoodleNet (in spletni učilnici)

collection of old books 3187654 1280

collection of old books 3187654 1280

Pred časom smo objavili prispevek o MoodleNet gradivih, kjer smo opisali kratek postopek o izdelavi in objavi gradiv na Moodlovi spletni strani. V tokratnem prispevku se posvetimo določeni dejavnosti v učilnicah – zbirkam.

Vsa gradiva lahko dodamo v zbirke (imeti moramo le moodle.net račun – ki ga rabimo tudi za ustvarjanje gradiv na MoodleNet). S tem računom lahko ustvarjamo, delimo, spreminjamo in združujemo gradiva v zbirke, ki si jih lahko nato ogledajo drugi udeleženci.

Namen prispevka je preprosto narediti zbirko privlačnejšo, da si bi jo ogledalo čimveč udeležencev.

Naslovna slika

Kot že v prejšnjih prispevkih tudi tokrat poudarjamo pomembnost naslovne slike. To je namreč tudi prva stvar, ki jo bo od vas zahtevala dejavnost zbirke. Naslovna slika naj bo povezana z vsebino, privlačna, skupaj z naslovom pa naj pri udeležencih spodbudi zanimanje.

Prve nastavitve ob stvaritvi zbirke.

Če ne najdete primerne naslovne slike, lahko zbirko ustvarite tudi brez te slike ter jo dodate kasneje. Poleg tega imate še možnost vgrajene zbirke kakovostnih zastonjskih slik (s primerno atribucijo avtorja)

Prosto dostopne slike preko vtičnika.

Naslov vsebine

Marsikdaj damo vsebinam naslove, ki niso nujno povezani z vsebino. Vendar pa je zaradi vse večjega števila zbirk v MoodleNet portalu priporočljivo, da zbirki dodelite opisen naslov, da jo bodo uporabniki lažje našli. MoodleNet namreč ranžira svoje rezultate glede na relevantnost, poleg tega pa je to prvo besedilo, ki ga bodo bodoči uporabniki videli.

Primeri vsebin z naslovi in naslovnimi slikami.

Opis vsebine

Kot naslov je tudi sam opis vsebine pomemben za lažje iskanje znotraj MoodleNet portala. Priporočljivo je torej, da v opis vsebine dodate dovolj natačno opisne besede, ki jih bo iskalnik lažje našel (seveda take, ki niso že v naslovu).

Opis vsebine se pojavi neposredno pod naslovno sliko, ko gradivo odpremo. Tudi tu se poskušamo držati pravila kratkosti in jedrnatosti – opis naj ne bo preveč dolg in suhoparen, hkrati pa naj bo dovolj natančen, da opiše vsebino.

Prikaz opisa neposredno pod naslovno sliko in naslovom.

Nastavitve dostopnosti

Ko menite, da je vsebina pripravljena za objavo, da si jo lahko udeleženci ogledajo in shranijo, morate nujno nastaviti nastavitev dostopnosti na javno.

Dopolnjevanje

Če na MoodleNet portalu najdete vsebine, ki bi jih želeli dodati svoji zbirki, lahko to storite zelo preprosto. Ob vsaki vsebini je namreč na voljo tudi gumb “Add to Collection” (Dodaj v zbirko), ki ga lahko kliknemo in se vsebina sama doda izbrani zbirki.

Nenazadnje pa lahko te zbirke seveda tudi objavimo v Moodlovih spletnih učilnicah (gumb “Send to Moodle” (pošlji na Moodle)).

Vir prispevka in slik: https://moodle.com/news/using-collections-on-moodlenet/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja